Istoria uitată a castelului din Gilău

Data publicării:
castel gilau

Situat în mijlocul unui parc natural de aproximativ 15 hectare, castelul Gilău a fost ridicat pe locul unei foste cetăţi medievale. Aceasta, la rândul ei, a fost clădită peste castrul roman care străjuia antica Napoca.

Castelul, construit în stilului Renaşterii transilvănene, are o formă dreptunghiulară, cu două nivele. Are 30 de camere şi o curte interioară. Castelul a fost o lungă perioadă casa episcopilor transilvani, în secolul XVI, iar o vreme a fost locul preferat al prințesei Isabella Zapolya, fiica regelui Sigismund al Poloniei.

"În Metamorfosis Transilvaniae, Petru Apor descrie o nuntă princiară desfășurată către 1700. Ne descrie abundența mâncărurilor servite, a veselei folosite și costurile extraordinare ale ținutelor doamnelor, ale căror rochii valorau cât prețul mai multor sate", explică istoricul Tudor Sălăgean.

Astăzi, însă, aleea care porneste de la porţile mari de la numărul 719 de pe strada principală din Gilău este străbătută doar de o ţeavă de gaz.

Castelul necesită lucrări ample de renovare. În anul 2005, s-a stabilit că numai pentru reparaţiile de strictă necesitate ar fi necesari 150.000 de lei.

De atunci, castelul a fost revendicat și retrocedat. Proprietarul domeniului este acum profesorul Tamas Barcsay, stabilit în Canada, urmaş al celebrei familii nobiliare Barcsay.

"Acesta este locul unde au locuit bunicii mei, părinții mei, unde am copilărit eu. Cred că primul lucru pe care trebuie să îl facem acum este să ne ocupăm de conservarea lui. Este un monument istoric şi se află într-o stare proastă, în special acoperişul. Aşadar, caut investitori şi soluţii", a spus proprietarul castelului.

Un castel asemănător se mai găseşte în judeţul Cluj la Bonţida. Castelul Banffy are însă o soartă mai fericită, după ce recent a început restaurarea acestuia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri