Norvegienii salvează bisericile de patrimoniu

Data publicării:
BISERICA DE LEMN

Unice în Transilvania, cele două biserici de lemn au fost aduse în Parcul Etnografic Naţional "Romulus Vuia" în urmă cu peste 50 de ani pentru a fi conservate. Lăcaşul de cult din comuna sălăjeană Cizer, construit în 1776, a fost introdus în circuitul turistic al parcului la începutul aniilor 1970, dar niciodată nu a fost restaurat.

"Este o biserică realizată de Horea, marele erou al românilor transilvăneni din secolul al XVII-lea. Biserica este chiar semnată, deci există semnătura lui Horea pe o grindă. Reconstruirea a fost făcută cu migală, a fost o muncă de calitate, dar ea nu a inclus restaurarea picturii acestei biserici, care a rămas din păcate la nivelul în care se afla în momentul în care era în localitatea din judeţul Sălaj", a relatat istoricul Tudor Sălăgean.

A doua bisercă introdusă în proiectul de restaurare a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea, în satul Petrindu din judeţul Sălăj. A fost însă scoasă din circuitul de vizitare al parcului de peste 30 de ani, din cauza stării avansate de degradare.

"A fost adusă în muzeu în anul 1966 şi a fost reconstruită într-o manieră probabil deficitară. Are şi anumite probleme structurale: o parte a tălpilor va trebui înlocuită şi apoi se va trece la restaurarea şi punerea în valoare a picturilor şi a monumentului însuşi", a mai spus Tudor Sălăgean.

Lucrările sunt plătite din fondul de conservare a patrimoniului natural, printr-un program derulat de guvernul Norvegiei în toată Europa. Judeţul Cluj a accesat un milion de euro din aceste fonduri pentru restaurarea celor două biserici de la Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

"Implicarea formală e alocarea de fonduri EEA de către partenerul norvegian, dar implicarea reală va fi să luăm experienţa câştigată din restaurarea bisericilor şi clădirilor de lemn din Norvegia şi să încercăm să o aducem la voi, pentru a putea fi combinată cu cea de aici, pentru a exista un schimb de cunoştinţe", a declarat Trond Tzstad de la Asociaţia Nordică de Design Urban.

"Finanţarea nerambursabilă este de 100%, deci nu este contribuţie financiară a Consiliului Judeţean. Durata de implementare a proiectului este de 17 luni, respectiv până în aprilie 2016", a precizat Daniela Furcovici, manager de proiect.

Lucrările vor începe în primăvara acestui an, iar dacă proiectul este un succes, autorităţile clujene vor accesa fonduri şi pentru reabilitarea unui castel nobiliar al familiei Banffy, aflat în comuna Răscruci.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri