Palatul Cultural, readus la viaţă

Data publicării:
palat blaj

Palatul Cultural a fost inaugurat în anul 1936. Aici a funcţionat Muzeul de Istorie şi Etnografie, Biblioteca Orăşenească şi Centrul de Radioficare.

Clădirea a fost distrusă în proporţie de 40% în timpul unui incendiu de la sfârşitul anului 1995. De atunci, imobilul a devenit nefuncţional şi s-a degradat de la o zi la alta. Reabilitarea palatului a început în urmă cu un an şi jumătate, iar acum lucrările sunt realizate în proporţie de 70%.

"S-a realizat o structură de rezistenţă nouă pe care stă acoperişul, s-a reabilitat şi consolidat balconul, pereţii, pardoselile şi urmează să executăm partea de arhitectură, în ceea ce priveşte parte de construcţii, montaj, iar la partea de instalaţii mai este de executat partea de încălzire", a explicat Nicuşor Pintea, diriginte de şantier.

"Proiectul este foarte complex, am folosit cele mai bune materiale, am ţinut cont de prescripţiile arhitectului, am colaborat permanent, pentru că am avut multe lucruri neprevăzute şi a ieşit ceva foarte bun", a precizat Istvan Szas, constructor.

Palatul Cultural din Blaj va avea o scenă multifuncțională și o sală cu o capacitate de până la 250 de locuri. Aceasta va putea găzdui spectacole de teatru, balet, operă şi vernisaje. Investiţia este estimată la 1,2 milioane de euro şi este suportată din bugetul Consiliului Local Blaj şi al Consiliului Judeţean Alba. Lucrările trebuie terminate în luna aprilie a anului viitor.

"El nu putea să rămână în afara reabilitării Pieţei 1848. Rabilitarea pieţei a început în 2010, aşa că odată cu aceste lucrări, am avut în vedere şi reabilitarea palatului pe care dorim să-l punem în valoare prin tot ceea ce vom face din punct de vedere cultural la nivelul oraşului", a precizat viceprimarul Livia Mureşan.

În ultimii ani, în municipiul Blaj s-au deschis mai multe fabrici ale unor investitori nemţi şi români. Şi viaţa culturală este într-o continuă dezvoltare: 14.000 de persoane au participat la Festivalul Blaj Alive şi alte câteva mii, la serbările pe de Câmpia Liberăţii, evenimente ce au loc în fiecare an.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri