Prea puţine grupuri AA în România

Data publicării:
AA

Richard consumă alcool de la 14 ani şi multă vreme nu a recunoscut că are o problemă. De 11 ani, nu mai bea. A reuşit să se lase greu, cu paşi mici, cu ajutorul grupului Alcoolicilor Anonimi.

"Eu cred, aproape 100% sunt sigur, că nu aş mai fi stat de vorbă cu dumneavoastră acum şi spun asta pentru că toţi prietenii mei cu care am băut ani de zile în perioadele respective nu mai sunt, deci au murit, 80-90% dintre ei au murit", spune bărbatul.

Acum, singurul lucru pe care şi-l doreşte este să le spună şi altora cum a reuşit.

"Eu cred că sunt foarte mulţi bolnavi la care, din nefericire, nu a ajuns informaţia şi problema este că alcoolismul este o boală a negării, alcoolicul spune că n-are nicio problemă, că el bea în mod normal ca toată lumea, că nu înţelege de ce lumea se poartă urât cu el", susţine Richard.

Asociaţia Alcoolicii Anonimi din Cluj are 7 grupuri la nivelul întregului judeţ şi 150 de membri. La nivel naţional, sunt doar 50 de astfel de grupuri cu un total de 500 de membri.

"Foarte puţin, după părerea mea, la numărul de alcoolici care există este, cum să spun, o masă insignifiantă, dar sper că putem, prin exemplul nostru, să facem în aşa fel încât să ajutăm şi pe alţii", spune Mircea, preşedinte AA, regiunea Transilvania.

"Există un deficit pronunţat în materie de politici şi servicii legate de adicţii în general, de alcoolism în particular. Spre deosebire de ţările vestice, suntem încă într-o penurie de programe şi servicii pe domeniu", declară prof. univ. dr. Eugen Băican, de la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, din cadrul UBB Cluj.

"Programele de consiliere oferă un suport suplimentar, în dezvoltarea unui plan de prevenire a recăderii şi dezvoltare de abilităţi de prevenire a recăderii, pe când grupurile de alcoolici anonimi îi ajută să-şi menţină abstinenţa şi să crească împreună", explică Claudia Varga, coordonator de programe de consiliere în adicţii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproape 2 milioane de români sunt alcoolici. Din punct de vedere al consumului de alcool, România se situează pe locul 5 la nivel mondial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri