Primul vin de Cluj. Doi investitori au revitalizat zona viticolă de pe Dealurile Durgăului

Data publicării:
VIN CLUJ

Chardonnay, Sauvignon-ul Blanc şi Pinot Noir Rose sunt primele trei sortimente de vin produs în Cluj. Chiar dacă au fost lansate de curând pe piaţă, iar o sticlă nu costă mai mult de 30 de lei, clienţii, dar şi experţii, sunt încântaţi de calitatea vinului.

"Un vin foarte interesant. Este vinificat în stil de Lume Nouă. Clima de Transilvania imprimă o aciditate ridicată şi arome extrem de evidente care, dacă ştii cum să conduci vinificaţia, îi oferă arome puternice în vin. Solul şi microclimatul de acolo îi oferă o mineralitate, deci faptul că e aşa de aproape de salină", a explicat Ioana Bidian Micu, oenolog.

"Este foarte bun, are un parfum minunat şi o culoare superbă", a spus un tânăr.

"Nu sunt o expertă sau ceva, dar dacă ar fi să aleg ceva, în general, aş alege rose-ul. Iar acesta e unul extraordinar", a spus tânără.

"La rose am ales să mergem pe culoarea asta de rose carateristic Provence din Franţa, multă lume a apreciat acest lucru. La fel, este un vin fructat care se poate consuma pe timpul verii",  a precizat Ovidiu Maxim, specialistul în vinificaţie care a urmărit şi controlat tot procesul de producere a vinurilor din Cluj.

Viile se întind pe o suprafaţă de 50 de hectare, pe un teren care a aparţinut în trecut Staţiunii de Cercetare Blaj. Întreaga suprafaţă a fost achiziţionată de doi oameni de afaceri în urmă cu patru ani şi care au investit aici 3 milioane de euro şi multă muncă.

"A fost foarte mult de muncă, a trebuit să defrişăm plantaţia de vii existentă, a trebuit să eliberăm tot terenul, s-au luat probe de sol. Pentru această plantaţie, viţele s-au cumpărat din Franţa, respectiv Austria, am mers pe viţă de calitate superioară şi aşteptările au fost pe măsură", a afirmat Ovidiu Maxim, manager şi vinificator.

Clujenii nu vor să se oprească aici: după modelul podgoriilor din Franţa, la vară vor să organizeze degustări de vinuri în foişorul din mijlocul plantaţiei şi plimbări cu trăsura trasă de cai.

"Este o zonă cu tradiţie în cultura viţei de vie. Dacă ne amintim, se spune că şi Mihai Viteazul a trecut prin aceste locuri şi a băut din vinurile de Turda", a mai spus Ovidiu Maxim.

Plantaţia va ajunge la maturitate în 2019, când proprietarii se aşteaptă la un randament de 100%, adică 300.000 de sticle cu vin anual. Până atunci vor fi scoase pe piaţă şi celelalte cinci sortimente din portofoliu: Muscat Ottonel, Riesling de Rin, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Neuburger.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri