Tabără printre stele. 27 de copii învaţă astronomie şi tehnici de comunicaţii radio la observatorul astronomic din Mărişel

Data publicării:
TABARA MARISEL

Observarea stelelor si planetelor este atracţia principală pentru copiii de la tabara de radioastronomie de la Mărişel. Cu ajutorul unor telescoape performante, aceştia pot să vadă ceea ce până acum au admirat doar la televizor sau în cărți.

"Poţi să vezi astrele de pe cer. Acum acesta este fixat pe lună şi vedem mult mai mărit şi mai în detaliu", a explicat un băieţel.

"Abia am aşteptat. Nici nu ştiţi... acasă mereu îi ziceam la mama că abia aştept să vin aici. O să fie foarte frumos, o să avem un observator privat! Mie mi-a plăcut foarte mult că am putut să vedem planetele Venus şi Jupiter", a spus o fetiţă.

"Încercăm să-i atragem pe elevi şi tineri, în general, spre activităţi şi tehnologii spaţiale. Este altitudinea de 1.250 de metri, care ne asigură chiar şi în miezul verii o temperatură plăcută. Avem un cer care noaptea este curat", a precizat fizicianul Paul Dolea.

Pe lângă utilizarea echipamentelor, profesorii îi învaţă pe copii şi cum să stabilească ora exactă, în funcţie de umbrele date de soare.

Tot în cadrul taberei, copiii participă la mai multe probe haioase, contra-cronometru, cum ar fi legarea şireturilor cu mănuşi de astronaut.

"Noi am dorit să îi ajutăm să aibă o orientare spaţială în timp fără telefon, cu instrumente realizate de ei. O secvenţă a acestei tabere sunt nişte probe ale unui concurs, Mision X, este un concurs organizat de NASA. Cum să devii astronaut. Şi pe lângă probele fizice, sportive, sunt cele de biologie, de hidratare, ce mânâncă un astronaut", a precizat Eugenia Marcu, profesor de fizică.

La final, elevii vor primi un paşaport de astronaut din partea NASA.

Tabără de la Mărişel, demunită Next Generation, este sprijinită de Agenţia Spaţială Română şi are loc până în 11 iulie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri