Cât ne costă o zi de post. 40 de zile costă în jur de 400 de lei

Data publicării:
legume degerate

Nutriţioniştii spun că proteinele vegetale sunt cele mai importante în perioada postului. Au pregătit chiar şi o reţetă extrem de simplă, numită "natura e pasta", bazată pe paste din dovlecei şi seminţe de floarea-soarelui. De fapt, tot secretul reţei este... sosul.

"Folosim seminţe de floarea soarelui, iar pentru o porţie, să ştiţi că 100-150 de gr de dressing este mai mult decât suficient. Eu o să folosesc mai mult de 30 de gr de seminţe de floarea-soarelui pentru un dressing, apă, întotdeauna, undeva la 200 de ml de apă, ulei presat la rece de floarea soarelui. Când folosim seminţe de floarea soarelui, folosim şi puţin ulei.", a spus un nutriţionist. 

Apoi totate ingredientele se dau prin blender şi se aşează sosul peste pastele din dovlecei. Aceasta este o reţetă simplă şi ieftină pentru masa de prânz. Dar meniul trebuie să fie unul diversificat, bogat în proteine.

Ciprian Lepădatu, consultant nutriţie: "Nu trebuie să fim nişte domni şi nişte doamne de oraş şi să ocolim fasolea, hrişca sau să ocolim nucile şi seminţele. Întotdeauna, într-o salată avem tot felul de lucruri verzi, tot felul de legume, tot felul de fructe şi, de-asupra un dressing din nuci, din seminţe, şi, întotdeauna, într-o salată mare să punem şi puţină fasole."

Constănţenii ţin postul Crăciunului şi în funcţie de buget, iar legumele şi fructele s-au scumpit în ultima perioadă. După calculele noastre, cel mai simplu meniu de post, incluzând micul dejun, prânzul şi cina, ar costa în jur de 400 de lei, cu cel puţin 100 de lei mai mult decât în zilele obişnuite.

Şi vânzătorii din pieţe recunosc: legumele şi fructele s-au scumpit iar lumea cumpră din ce în ce mai puţin.

Rodica Alin, comerciant: "E perioadă de iarnă, domnişoară şi normal că preţurile rămân...preţuri. Nu pot să se compare preţurile de iarna, cu preţurile de vară, când sunt toate fructele

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai permisive datorită dezlegărilor la peşte. Pentru cei care îşi permit, e uşor de ţinut. Spre exemplu, un kilogram de scrumbie costă 12 lei iar un kilogram de crap file ajunge la 32 de lei.

reporter: Oana Manoilă
operator: Alexandru Brînzaru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri