Costineştiul, în criză de identitate. Staţiunea Tineretului arată ca un bazar turcesc 

Data publicării:
COSTINESTI

În fiecare vară, trenurile care leagă Constanţa de Vama Veche erau pline ochi. Ele lăsau tineri din toată ţara în staţiunile româneşti, dar acum sunt din ce în ce mai goale. Acum 10 ani şi Crina Barbu a venit cu trenul la Costineşti, tocmai din Cluj Napoca. Venea să se distreze şi să se bucure de atmosfera unică din staţiune. Acum însă, este dezamăgită de ce a găsit.

Crina Barbu: "Cam multă mizerie, şi nu ştiu, oamenii s-au cam schimbat, în rău. Acum 10 ani eram tânără şi fără copii. Era bine, dar trebuie să ne schimbăm un pic."

Multe s-au schimbat de-a lungul anilor în Costineşti. Gunoaie sunt la tot pasul (00:06:31:17), locurile de parcare ocupate de semne de cazare sau pubele, iar oamenii îşi plimbă animalele la mică distanţă de plajă (00:02:18:16). La tot pasul au apărut tot felul de tarabe cu porumb fiert, jucării chinezeşti şi chiar obiecte bisericeşti.

"E la început aşa li nu prea sunt turişti, dar cred că o să fie bine anul ăsta. De obicei merge afacerea asta cu porumbul? Merge, merge!", a spus un comerciant.

"Ce se vinde cel mai mult? Mărunţişuri. 1 leu, 2 lei, 3 lei, 5 lei. Marfa de unde o aduceţi? Aducem şi din Bucureşti şi din altă parte, Turcia", susţine un alt vănzător de chilipiruri. 

Poate cel mai mult s-a schimbat muzica din staţiune. Acum peste 30 de ani se ascultau melodii în vogă în topurile internaţionale, iar acum, muzică lăutărească sau cu influenţe orientale.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "La doi paşi de plaja plină cu turişti este ruina unei discoteci, împrejmuită cu bucăţi de tablă, bucăţi care deja încep să se desprindă şi care pun în pericol sutele de copii care sunt în zonă."

Primăria spune că staţiunea s-a degradat din cauza Biroului de Turism pentru Tineret, care gestionează activitatea turistică în staţiune.

Marin Văduică, viceprimarul Costineştiului: "Să ia legătura, să-i îndrume, să ia la cunoştinţă că trebuie să se ridice la un nivel şi un standard turistic cât mai ridicat. Şi se ridică? Din păcate lasă de dorit."

Reprezentanţii BTT nu au putut fi contactaţi pentru un punct de vedere. Statistic, în urmă cu 10 ani, la începutul lui iulie erau peste 5.000 de turişti în Costineşti, iar acum, sunt puţin peste 3.000 de vizitatori.

reporter: Paul Greavu
operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri