Edificiul Roman cu Mozaic, în pericol de prăbuşire

Data publicării:
edificiul roman cu mozaic

"În zona aceasta, de exemplu, pavimentul cu mozaic s-a deformat şi, probabil că în următorii ani, dacă nu se intervine, vor sări teserele ca nişte floricele de porumb", a spus Gabriel Custurea, director Muzeul de Istorie Nţională şi Arheologie Constanţa. 

În 40 de ani, s-au făcut doar mici intervenţii iar în ultimii 20 de ani nu au mai fost bani nici pentru retuşuri.

Gabriel Custurea, director Muzeul de Istorie Nţională şi Arheologie Constanţa: "Trebuie consolidate, trebuie împrospătate culorile, lucrate, şeterse cu o anumită substanţă. În momentul acesta, nu avem nicio posibilitate. Nu noi, neapărat, pentru că nu noi facem asta, ci oameni specializaţi, cu aprobarea Ministerului Culturii."

Aprobările există, specialiştii există. Lipsesc doar banii: cinci milioane de euro!

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Apa s-a infiltrat în zidurile Edificiului Roman cu Mozaic. Petele acelea albe pe care le vedeţi sunt de la sarea care a intrat în zid ţi care roade cărămidă cu cărămidă."

Terasa aflată deasupra bolţilor mozaicului s-a denivelat şi are crăpături de la un capăt la celălalt.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Malul de pământ s-a surpat în primăvară, după o ploaie torenţială. Dacă nu se vor lua măsuri de consolidare cât mai repede, Edificiul Roman cu Mozaic se va duce de râpă sau, mai degrabă, ÎN râpă."

Directorul Mzeului de Istorie zâmbeşte amar când se gândeşte că vine iarna iar edificiul trebuie protejat cumva.

Gabriel Custurea, director Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa: "Probabil o să punem nişte OSB, material din acesta, nişte plăci de lemn, care să apere cât de cât de vânt şi de precipitaţii. Aveţi bani pentru ele? Nu. În sfârşit, mai lucrăm şi pe datorie, să ştiţi."

În timp ce directorul spune că reprezentanţii Consiliului Judeţean ştiu despre toate aceste probleme, preşedintele interimar al instituţiei, Cristinel Dragomir, ne-a spus, la telefon, că Muzeul ar trebui să facă o solicitare de fonduri.

În alte ţări, istoria este conservată, nu abandonată. Catherin lucrează la National Palace Museum din Taipei. Am găsit-o alături de alţi zeci de turişti la edificiul cu mozaic. Spune că, în Taiwan, pentru păstrarea originilor, se duc adevărate campanii de strângere de fonduri. Mâna de lucru sunt chiar cetăţenii.

Catherin Hsieh, National Palace Museum, Taipei: "Trebuie să atrageţi atenţia oamenilor de aici, pentru că este problema voastră şi voi ar trebui să îl protejaţi, nu cineva din exterior."

"Este nevoie de foarte mulţi bani pentru a conserva astfel de monumente deci....poate puteţi atrage mai mulţi turişti care să vină aici", a spus un turist străin. 

Edificiul Roman cu Mozaic a fost descoperit la sfârşitul anilor '50 de o echipă de muncitori, în timpul lucrărilor de construcţie a unui bloc în centrul vechi al Constanţei.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri