Faleze europene, în sudul litoralului. Un prim proiect cu bani europeni a fost inaugurat la Neptun

Data publicării:
ns5

Dacă iarna nu va fi grea, este posibil ca tronsonul cu o lungime de un kilometru dintre Neptun şi Jupiter să fie gata în vara anului viitor. Potrivit contractului de finanţare, termenul de execuţie al lucrării expiră pe 28 decembrie 2015, atunci când faleza ar trebui să fie terminată.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Turiştii nu se vor mai plimba prin buruieni şi noroi. Noua faleză va fi pavată cu dale din granit, în două culori: gri şi roşcat, iar, din loc în loc, vor ţâşni 11 fântâni arteziene."

Potrivit proiectului, granitul va fi tratat pentru ca oamenii să nu alunece. Actuala faleză va fi luminată şi se vor amenaja spaţii cu plante decorative şi flori colorate.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Faleza va fi delimitată de plajă printr-un parapet înalt de 50 de centimetri. La fiecare 50 de metri acesta va fi întrerupt, pentru ca turiştii să ajungă uşor pe plajă. Parapetul va avea şi o utilitate practică: va ţine nisipul departe de faleză atunci când va fi furtună."

Miercuri a fost semnat contractul de finanţare şi urmează să se facă pregătirile pentru licitaţia în urma căreia se va desemna firma care va executa lucrările.

Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia: "Întotdeauna când spuneam despre zona de sud a litoraluui, parcă eram sora mai săracă a staţiunilor, dar să ştiţi că zona aceasta se va dezvolta. Îmi doresc prin aceste proiecte cu finanţare europeană să reaşezăm cele 6 staţiuni pe care le administrează Mangalia pe harta turistică a lumii."

Dumitru Filip, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale Neptun-Olimp: "Nu putem decât să ne bucurăm că avem un atu suplimentar, o ofertă, o condiţie suplimentară, o calitate superioară a serviciilor de turism din zona Neptunului. Ar putea să sprijine şi investiţiile private şi să le încurajeze în dezvoltare şi modernizare, să avem nişte staţiuni civilizate pentru perioada şi mileniul în care trăim."

Anul viitor se aşteaptă semnarea contractului de finanţare pentru cel de-al doilea proiect: modernizarea falezei dintre Mangalia şi Saturn, un tronson de un km şi jumătate lungime. În cel mult trei ani, Mangalia se va uni cu cele staţiuni din sudul litoralului printr-o faleză pietonală de 9 kilometri.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri