Invenţii şi proiecte spaţiale. Elevi premiați la concursurile naționale și internaționale

Data publicării:
INVENTII

Cu un instrument, liceenii pot observa foarte ușor cum acționează forța exercitată de un câmp electromagnetic asupra unei sarcini electrice. Pare un dispozitiv extrem de simplu: alcătuit dintr-o cuvă, un magnet, doi electrozi și trei baterii. Este, însă, o inovație. A luat premiul al doilea la o competiție organizată de Facultatea de Fizică a Universității București.

Marina Cozma, elevă: "În laboratoarele școlare, nu există un experiment care să evidențieze forța Lorentz și experimentul nostru sperăm să aibă o contribuție foarte benefică la învățământul românesc."

Elevii de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân au lucrat, de asemenea, și la o stație modulară pe Marte, cu parapante și cu dirijabil. Proiectul a fost răsplătit recent cu cea dintâi poziție la un concurs de design spațial ținut în Statele Unite ale Americii. El propune colonizarea treptată a Planetei Roșii de către un grup mic de oameni.

Matei Popovici, elev: "Fac multe experimente și încep să construiască kituri de terra-formare, ce constau în plantarea unor plante primitive."

Şi sateliții meteorologici, construiți în doze de suc de un grup de elevi din clasa a noua, au fost premiați, în această lună. S-au clasat pe poziția a treia la o competiție națională organizată de Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială. Proiectele propuse de liceeni sunt complexe şi presupun cunoştinţe din mai multe domenii.

Ion Băraru, profesor la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân": "În primul rând, cunoștințe solide, foarte solide, de fizică, matematică, chimie - științe, în general -, chiar mergând până la fizica atmosferei și geofizică."

Distincțiile obținute fac parte dintr-un lung șir de premii câștigate de elevii de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân la concursurile naționale și internaționale de fizică și de astronautică.

reporter: Adrian Herța
operator: Mihai Ciobanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri