Maeştrii cafelei, la Constanţa. Fiecare cafea are propria ei poveste

Data publicării:
cafea barista

 

Pentru cunoscători, o cafea bună înseamnă nu doar băutura care îi trezește dimineața ci șI un regal al simțurilor. Tocmai de aceea, cei care prepară cafeaua trebuie să îi cunoască toate secretele.

Laurenţiu este dublu campion naţional la barista şi premiat la trei concursuri internaţionale, în 8 ani. Spune că Antrenamentul continuu este cheia succesului.

Laurenţiu Ştefan, campion naţional barista: "Am participat, am ieşit pe ultimul loc la primul loc la primul concurs. Am văzut despre ce este vorba m-am ambiţionat şi m-am antrenat. Este muncă 99 la sută şi 1 la sută talent, ca în orice disciplină."

Pentru el fiecare ceaşcă de cafea are un număr impresionant de arome.

Laurenţiu Ştefan , campion naţional barista: "Imaginaţi-va că găsim peste 800 de arome într-o cafea. Adică suntem influenţaţi şi de aerul din încăpere când vorbim de gustul cafelei pentru că 80 la sută din aromă intră pe nas, ca miros."

Cei care au gustat au simţit clar o diferenţă între cafeaua de acasă şi cea preparată de mâna unui barista: "Foarte cremoasă, foarte gustoasă, e aromată şi e deosebită de celălalte cafele pe care le-am băut până acum. E o cafea extraordinară."

Fie că provine de pe continentul Sud American, intens aromată, fie că ajunge în ceştile noastre de pe tărâmuri africane, boabele de cafea transmit mesaje diferite cunoscătorilor.

Laurenţiu Alexandru, barista: "Vine din Columbia, creşte la o altitudine între 1700 şi 2000 metri, procesarea este spălată, iar gusturile care le lasă sunt de ciocolată şi caramel. Etiopia este foarte aromată, este ca şi când aţi bea un compot."

În lume există peste 80 de tipuri de cafea. Gustul cafelei este influenţat până şi se condiţiile meteorologice în care a crescut arborele din care provine.

reporter: Annabelle Borş
operator: Cristi Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri