Marşul Cavaleriei. Militari şi tehnică de luptă americană traversează România

Data publicării:
convoi blindate americani

Încă din zorii zilei, militarii americani erau pregătiţi şi nerăbdători să plece într-un marş lung şi obositor. În doar 48 de ore au de parcurs aproape cinci sute de kilometri de la Mihail Kogălniceanu la poligonul Cincu din judeţul Braşov.

Practic, este una dintre cele mai mari demonstraţii militare de forţă din ultimii 25 de ani. Ross Hughes serveşte de un deceniu în armata americană, iar înainte de fiecare misiune importantă se relaxează cu mingea de fotbal american.

Ross Hughes, militar american: "Este un fel de suvenir, ne place să luăm mingea după noi şi să ne distrăm, să facem sport. E o relaxare binevenită!"

"Facem un drum non-tactic, de aici la Cincu. Ne oprim în Ploieşti, unde vom avea câteva evenimente culturale, sportive. În alte cuvinte, ne reasigurăm aliaţii NATO de angajamentul luat în regiune", a spus un alt soldat american.

Înainte de a se urca în maşini şi în camioane, americanii au fost instruiţi de comandatul de pluton.

Theodore Johnson, comandatul Regimentului 2 Cavalerie: "Este prima dată când această divizie şi regimentul nostru este implicat într-o astfel de operaţiune. Cel mai important este că o facem cu sprijinul forţelor româneşti."

Desfăşurarea de trupe este impresionantă.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: "Peste 80 de blindate, maşini de asistenţă şi alte vehicule vor parcurge distanţa dintre Mihail Kogălniceanu şi Cincu. În acest moment se fac ultimele verificări."

Pe drum, convoiul a mers constant cu o viteză de 60 km/h, iar pe tot parcursul traseului, poliţia militară şi cea rutieră a însoţit coloana şi a restricţionat parţial traficul. Nu numai oamenii de ordine au fost alături de trupele de la sol, ci şi trei elicoptere, un Black Hawk şi două aparate de luptă Apache.

Mâine, în jurul prânzului, marşul trupelor americane se încheie, iar începând de pe 15 mai, soldaţii din Statele Unite, alături alţi peste 1000 de militari români, canadieni şi britanici vor participa la exerciţii NATO în poligonul de la Cincu.

reporter: Paul Greavu
operator: Mihai Ciobanu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri