Nepăsarea este un obstacol de nedepăşit. Persoanele cu dizabilităţi au dificultăţi în Constanţa

Data publicării:
scaun cu rotile handicapati

 

Bordurile înalte şi rampele abrupte sunt doar câteva dintre obstacolele de care se lovesc, la Constanţa, persoanele aflate într-un scaun cu rotile. Unul dintre ei este Ion Gembăşeanu, care a ajuns infirm în urma unui accident rutier.

Ion Gembăşeanu: "Sunt de 40 de ani în scaunul cu rotile, anumite obstacole le depăşesc, având o anumite experienţă, dar cei care, Doamne fereşte, de mâine trebuie să folosească un asemenea scaun, nu o să poată."

Pentru a trage un semnal de alarmă, persoanele cu dizabilităţi i-au invitat pe cei fără probleme să se pună în locul lor, în scaunul cu rotile.

Victor Maxim, voluntar: "E un sentiment unic, un sentiment ciudat să te afli în fotoliul rulant. Acum sunt doar un amator, dar nu mi-aş dori ca în Constanţa să fiu nevoit să merg cu fotoliul rulant."

Ioan Potecaş, voluntar: "E păcat, că majoritatea au avut parte de accidente, au avut parte de diferite întâmplări nefericite, care i-au adus în stadiul acesta şi trebuiesc ajutaţi. Şi priviţi cu înţelegere şi nu cu milă.

La acţiune a participat şi un belgian stabilit la Constanţa.

Ilaji Iraitak, cetăţean belgian: "Condicion bun, trotuar echilibrat, şosea-nivel-trotuar. Şi aici cum vi se pare? Aici ai văzut şi tu cum e. Înalt. Şi nici tu cu picior nu poţi."

Organizatorii speră că experimentul va fi urmat şi de o reacţie din partea autortiăţilor, dar şi a oamenilor obişnuiţi.

Raluca Oancea, organizator: "Să vadă şi un alt unghi de vedere asupra vieţii, poate, dar să observe că, chiar dacă stă pe scaun, este aceeaşi persoană."

Evenimentul a fost organizat cu prilejul Zilei Internaţionale a Eliminării Tuturor Formelor de Discriminare.

reporter: Paul Greavu

operator: Alexandru Brînzaru 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri