Oamenii care vă ajută în concediu. Aproape 30.000 de oameni lucrează anul acesta pe litoral

Data publicării:
MUNCA TURISTI

Sezonul estival este la turaţie maximă în această perioadă şi este nevoie de multă forţă de muncă la terase, hoteluri şi pe plaje.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Weekendul trecut peste 200.000 de persoane au fost în staţiunile de la mare. Un calcul scurt că un angajat munceşte pentru 7 turişti". 

Alexandru Apostol este barman pe o plajă din sudul staţiunii Mamaia şi face acest lucru pentru a patra vară consecutiv. Are 20 de ani şi munceşte în timpul verii ca să nu mai depindă financiar de părinţi. Un alt motiv este că vrea să scape de aglomeraţia din Capitală, acolo unde este student.

Alexandru Apostol, barman: E clar că agitaţia din Bucureşti nu îmi mai prieşte la fel vara. Trebuie să vin undeva unde să mă relaxez, pentru că locul de aici într-adevăr mă relaxează şi banii vin pe măsură.

Un barman are salariu puţin peste 1.000 de lei, dar dacă turiştii sunt darnici, câştigă şi dublu într-o lună de vară.

Paul Marin, administrator de plajă: Cam 80% din băieţii pe care îi am, care muncesc pe plajă sunt de la început. Salariul e important şi v-am zis, egalitatea, să nu se simtă diferenţa dintre angajat şi angajator.

Cum oamenii experienţă sunt din ce în ce mai puţini, patronii sunt nevoiţi să lucreze cu tineri pe care îi şcolesc la locul de muncă.

Teodora Ignat, ajutor de ospătar: Vreau să învăţ o meserie în primul rând şi apoi să am banii mei, să învăţ cum şi cât de greu se câştigă banii.

Dumitru Ivănescu, administratorul unui hotel din Mamaia: Am şi fidelizat o parte din ei, în sensul că cei de anul trecut i-am băgat să lucreze chiar ospătari şi cei buni de anul ăsta le-am promis că îi voi face ospătari. Pentru două nu vine nimeni care este meseriaş, mai bine pleacă afară şi ia salariul de 10 ori.

Dacă unii dintre angajaţi ştiu că vara este cel mai profitabil anotimp, pe litoral, alţii acceptă să muncească doar ca să aibă activitate în această perioadă.

Sabrina Bălaşa, ajutor de recepţie: Vreau să colaborez cu oamenii şi este vacanţa mea şi vreau să fac ceva în timpul acesta liber.

În posturile-cheie este nevoie de oameni dedicaţi, cu experienţă vastă în domeniu, spun hotelierii. Din acest motiv, patronii îşi stimulează salariaţii cu venituri mari.

Nicolae Obretin, bucătar şef: Pretenţiile au crescut şi nu mai e ca înainte, dar că sezonul acum e foarte scurt. Cât câştigaţi pe lună? În jur de 800-1000 de euro.

Ce spune ITM

Reprezenzanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au făcut controale pe tot litoralul ca să evalueze ct la sută din personal lucrează legal şi cât la negru.

Didina Mititelu, şeful serviciului de control al ITM Constanţa: Au fost efectuate un număr de 559 de controale care au avut ca obiectiv strict identificarea şi combaterea muncii fără forme legale, ocazie cu care au fost identificaţi 28 de angajatori la care au fost descoperite 46 de persoane fără forme legale.

În total, angajatorii controlaţi în iulie şi care nu aveau toate actele în regulă au fost amendaţi cu peste 840.000 de lei.

reporter: Paul Greavu
operator: Florin Boboc 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri