Pasarela de la Cazino a ajuns ruină. Unul dintre simbolurile stațiunii Mamaia a fost declarat monument istoric și abandonat

Data publicării:
debarcader vechi mamaia

Piloni roşi de valuri, blocuri de beton dislocate, armături din fier care te pândesc la tot pasul, pasarela de 150 de metri de la Cazino, din Mamaia, este o adevărată provocare pentru puţinii turişti care se mai încumetă să se urce pe acest pod.

Poliana Căpitan, reporter Digi24 Constanţa: „În 1935 pasarela era singurul punct de atracţie al staţiunii Mamaia. Între timp acesta s-a degradat şi puţini mai sunt cei care se plimbă vara pe aici. Centrul de greutate s-a mutat 500 de metri mai încolo, unde a fost construită o altă pasarelă. Noul punct de atracţie de pe litoral a fost inaugurat în urmă cu doi ani. Pe pasarela de 420 de metri lungime în largul mării, vara se plimbă mii de turişti".


În cazul vechii pasarele, nu se va schimba nimic. Statutul acesteia este incert, pentru că, proprietarul este statul român, însă administratorul s-a tot schimbat.

Acum e în grija unei firme care este subordonată Ministerului Turismului, dar care ar vrea să fie preluată de o altă instituţie care să decidă daca trebuie dărâmată sau renovată.

Cătălin Anton, purtător de cuvânt Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral: "Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a primit în ultimii 2 ani mai multe multe sesizări din partea turiştilor, referitor la pasarela din dreptul Cazinoului din Mamaia. Aceasta este deteriorată şi reprezintă un pericol pentru siguranţa turiştilor. Facem eforturi să o preluăm de la deţinător şi, dacă este posibil, să o dezafectăm, total"

Septimiu Bourceanu, director general Litoral SA: "Acest lucru se face în baza unui studiu de fezabilitate, a unei proiecţii economice pe care nu o am nici eu şi nici proprietarul nu a trasat o măsură în acest sens sau să se efectueze o asemenea analiză". 

Deşi au o altă pasarelă modernă, la jumătate de kilometru dinstanţă, constănţenii sunt nostalgici şi nu consideră că dărâmarea vechiului pod reprezintă o soluţie.

"Am prins-o înainte de Revoluţie. Toboganele funcţionau. Era bucurie mare, în special pentru copii să se dea pe aceste tobogane. Grilajul a dispărut, au dispărut scările... şi acuma s-a terminat!", îşi aduc aminte oamenii. 

"După părerea mea, ar trebui restaurată sau să se facă loc la altceva şi să se găsească o idee să se construiască altceva mai frumos", sunt de părere alţii.

În 2010, printr-un ordin semnat de ministrul Culturii, ansamblul Cazino Mamaia, din care face parte şi pasarela, a fost introdus în lista monumentelor istorice.

reporter: Poliana Căpitan
opeerator: Cristi Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri