Pregătiri pentru potenţiali refugiaţi. 500 de imigranţi ar putea fi cazaţi la Mangalia, în corturi

Data publicării:
REFUTIATI SI INV

"Vă rugăm să ne sprijiniţi prin identificarea unor spaţii după cum urmează: 1. identificarea unui spaţiu pentru amplasarea de corturi pentru un număr de circa 500 de potenţiali imigranţi şi care să asigure condiţii minime de igienă." Aşa sună circulara venită de la Ministerul Afacerilor Interne la Primăria Mangalia. Acest document a împărţit consilierii locali în două: pro şi contra amplasării taberelor de refugiaţi în zona oraşului, aflat aproape de graniţa cu Bulgaria.

Vasile Olan, consilier local: Suntem alături de oamenii care au probleme pentru că până înainte de 89 şi noi am trecut prin situaţii d-astea, sigur, nu cu gloata cum sunt ei acum.

Paul Foleanu, consiler local: Eu personal, cât şi colegii mei consileri ne vom opune ca pe teritoriul municipiului Mangalia să se construiască un astfel de campus pentru refugiaţi. <SAU> Şi 50 de persoane care ar umbla pe plajă printre turişti şi evident că nu cred că i-ar ajuta la ceva, le-ar solicita bani...na, n-ar fi o situaţie deloc confortabilă.

În schimb, şeful cultului musulman în România crede că situaţia poate fi gestionată cu uşurinţă.

Iuusuf Murat, şeful Cultului Musulman în România: Noi avem o experienţă foarte vastă ca ţară, o colaborare foarte bună cu statele arabe, o relaţie care ţine de foarte multe decenii cu ţările arabe şi cu ajutorul lui Dumnezeu, eu sper că vom fi în folosul acestor refugiaţi şi să le acordăm în primul rând asistenţă religioasă, care este foarte importantă pentru ei. 

Concret, până luni, aleşii locali trebuie să stabiliească un loc potrivit pentru tabăra de refugiaţi, dar şi pentru locul în care vor sta forţele de ordine mobilizate din ţară.

Paul Greavu, reporter Digi24 Constanţa: Această parcare este una dintre variantele luate în calcul pentru a amplasa corturile de refugiaţi. Locul se află la doar câteva sute de metri de vilele şi hotelurile în care pot fi cazaţi poliţiştii de frontieră desemnaţi să supravegheze imigranţii. 

De altfel, toate localităţiile de frontieră au primit o astfel de circulară din partea MAI. În Negru Vodă, spre exemplu, autorităţiile să gândesc să trimită 100 de refugiaţi, în caz de nevoie.

Ion Nicolin, primarul localităţii Negru Vodă: Am primit o adresă, am dat la Garda de Coastă, să le punem la dispoziţie sala de sport, terenul de sport pentru campare şi nişte porţiuni de islaz.

În 2013, 118 migranţi au fost prinşi de poliţşti de frontieră constănţeni, când încercau să ajungă ilegal în România. În 2014, numărul lor s-a triplat.

reporterI: Paul Greavu, Anca Medrea
operator: Cristian Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri