Salvamarii au intrat în grevă. Plajele din Eforie ar putea rămâne fără supraveghere 

Data publicării:
salvamari

Aceşti salvamari nu au lipsit nici măcar o zi de pe plaje, de când a debutat sezonul estival. Au făcut muncă voluntară şi au salvat vieţi ori de câte ori cineva s-a aflat în pericol. Dar sezonul aproape s-a sfârşit şi ei nu au primit nici măcar un leu pentru cele 10 ore muncite, zilnic, pe plajele din Eforie Nord şi Eforie Sud.

Plata serviciului salvamar o face autoritatea locală. Aşa scrie in lege. Unii primari vor ca Direcţia Apele Române Dobrogea Litoral să vireze sumele pentru salariile salvatorilor, pentru că este instituţia care administrează plajele. Dar până acum numai Guvernul a trimis bani, iar primarii s-au eschivat.

Ovidiu Brailoiu, primar Eforie: "În ultimii 10 ani așa s-a întâmplat mereu. Tot timpul a existat o problema cu plata salvamarilor și banii au venit mereu în septembrie, uneori și în octombrie. Este o anomalie care persistă de 10 ani."

Salvamarii spun că dacă bâlbâiala birocratică nu se va rezolva, ei nu vor mai avea grijă de viaţa turiştilor.

În staţiunile Eforie Nord şi Eforie Sud, peste 40 de salvamari stau cu ochii în patru după turiştii care intră în apa mării. În Vama Veche şi 2 Mai tot atâţia salvează vieţile turiştilor de la începutul sezonului estival.

George Lipoveanu, şef salvamari Vama Veche: "Dacă lăsăm sistemul de salvamar și de prim ajutor la mâna și la-ndemâna fiecăruia care se gândește, este un lucru foarte rău. Deci, anul acesta n-a fost de la început stabilizat cine ce și cum dă bani și uitați ce brambureală este!"

În acest sezon acţionează 400 de salvamari, dintre care o mare parte în staţiunea Mamaia, iar bugetul pentru salariile acestora, pe tot parcursul verii, ar ajunge la câteva milioane de lei.

reporter: Paul Greavu
operator: A. Brînzaru, C. Vârban

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri