Senator constănţean, în vizorul DNA. Gigi Chiru este acuzat luare de mită, spălare de bani şi fals în declarații

Data publicării:
gigi chiru

 Gigi Chiru, senator de Constanţa: "Sunteţi acuzat de luare de mită domnule Chivu? Nu ştiu. Acum urmează să intru în posesia plângerii. S-a făcut o plângere penală. Vă e frică de faptul că se va cere aviz pentru reţinerea şi arestarea dumneavoastră? Care este problema? Să se încuviinţeze, dar nu au pentru ce."

Din investigaţiile procurorilor anticorupţie s-a stabilit că, la data de 19 august 2010, Christian Gigi Chiru, pe atunci şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Constanţa, a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri, suma de 1.500.000 euro, sub forma unui contract de împrumut fictiv, pentru a da o soluţie favorabilă unui grup de firme. Senatorul a promis ca, prin prisma funcţiei îndeplinite atunci, să sprijine interesele patrimoniale grupului de firme implicat în proiectele aflate în derulare privind construcția de parcuri eoliene în Dobrogea.

"În acest context, la data de 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a primit de la omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleași scopuri menționate anterior și sub forma disimulată a cesiunii către aceeași persoană a dreptului de creanță al <<creditorului>> Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010", se arată în comunicatul DNA. Procurorii mai spun că, în calitate de senator în Parlamentul României, Christian Gigi Chiru, a omis să amintească despre constractul de împrumut şi cel de cesiune de creanţă, fiind astfel acuzat de false declaraţii oferite anchetatorilor.

În dimineaţa zilei de joi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au efectuat percheziţii la depozitul de materiale de construcţii deţinut de parlamentar.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Încă de la prima oră a dimineţii, mascaţii au descins aici, la firma senatorului Christian Gigi Chiru din staţiunea Eforie Sud. Au scos din incintă mai multe cutii şi saci cu documente."

Christian Gigi Chiru se află la primul mandat de senator.Gighi Chiru a candidat şi la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Constanţa. Este implicat într-un alt proces, început în urmă cu doi ani, când procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa l-au trimis în judecată, fiind acuzat că în luna mai, în timp ce se afla în campanie electorală pentru postul de primar al municipiului Constanţa, a transmis prin poştă alegătorilor bonuri valorice medicale, cu scopul de a-i determina să îl voteze.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri