Spitalul de Infecţioase, arhiplin. Medicii nu mai au unde să interneze bolnavii de hepatita A

Data publicării:
Spitalul de boli infectioase

Într-o singură săptămână, medicii au diagnosticat chiar şi 10 persoane bolnave de hepatita A. Numai la finele săptămânii trecute au fost internaţi 13 pacienţi, atât copii, cât şi adulţi.

Dr. Stela Halichidis, manager Spitalul de Boli Infecţioase: "De obicei, îi externăm mai devreme decât ar trebui. Îi externăm în momentul în care, spunem noi, am depăşit perioada de risc, atunci când suntem siguri, ca medici, că acea heptatită evoluează bine. Suntem puşi în situaţia de a nu putea să internăm pentru că nu avem locuri. Mă refer la infecţiile respiratorii de sezon care au fost şi ele foarte multe."

Avalanşa de cazuri a început încă din luna septembrie, odată cu deschirea noului an şcolar, când medicii au raportat Direcţiei de Sănătate Publică peste 1.000 de cazuri de boli infecţioase în rândul copiilor.

Dr. Mihaela Dinisov, director adjunct DSPJ Constanţa: "Noi avem un sistem de supraveghere care cuprinde Spitalul de Boli Infecţioase, DSP, cabinetele medicilor şcolari, şcolile, sau grădiniţele unde se întâmplă astfel de evenimente şi, bineînţeles, medicul de familie."

Hepatita A se mai numeşte şi boala mâinilor murdare iar igiena precară este cauza principală a apariţiei bolilor. Din păcate însă, puţini sunt cei care ştiu cum să se ferească de ea.

Este şi motivul pentru care Direcţia de Sănătate Publică, prin Biroul de Promovare a Sănătăţii, a demarat o serie de campanii în unităţile de învăţământ.

Dr. Loti Popescu, şeful Biroului de Promovare a Stării de Sănătate, DSPJ Constanţa: "Un număr destul de mare de cadre au fost cursate în Educaţia pentru Sănătate, în colaborare cu Casa Corpului Didactic şi cu Inspectoratul Şcolar ele urmând a derula la clasă, la orele de dirigenţie, programele de educaţie privind prevenţia Hepatite Virale A."

Din punct de vedere al evoluţiei bolii, hepatitele virale de tip A nu pun probleme deosebite însă, în cazuri deosebite, boala, netratată corespunzător, poate fi fatală.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri