USS Cole, nava-erou a Americii. Distrugătorul a fost atacat de gruparea teroristă Al Qaeda

Data publicării:
USS COLE-1

Distrugătorul american este o adevărată carte de istorie. Poartă numele sergentului Darrell Samuel Cole, un erou al celui de-al doilea Război Mondial, care a primit, postmortem, cea mai înaltă distincţie Medalia de Onoare. A murit salvându-şi camarazii în bătălia de la Iwo Jima.

Lt. Michael Shank, ofiţer operaţiuni, USS Cole: "O grenadă a inamicilor a căzut în mijlocul tuturor şi, într-un gest de altruism, s-a aruncat peste ea. Şi-a salvat oamenii cu preţul propriei sale vieţi".

În urmă cu 14 ani, USS Cole a fost ţinta unui atac sinucigaş al teroriştilor, în Golful Aden. Era ora prânzului, iar cei mai mulţi marinari se îndreptau spre sala de mese când, o ambarcaţiune de mici dimensiuni s-a apropiat de distrugător şi l-a bombardat.

În urma exploziei, o gaură de 20 metri s-a format la bordul navei şi 17 marinari au murit încercând să ţină nava pe linia de plutire. Alţi 34 au fost răniţi. Chiar dacă incidentul s-a petrecut cu mult timp în urmă, USS Cole păstrează amintirea acelor clipe la fiecare colţ. 

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Aceasta este zona în care nava a fost bombardată în anul 2000, în golful Aden. Se numeşte holul de onoare şi asta pentru că, pe tot parcursul lui există 17 stele, în amintirea marinarilor care au căzut atunci."

Nimeni nu păşeşte peste aceste stele şi zilnic sunt curăţate. Sala de mese poartă şi ea amintirea acelor momente îngrozitoare.

Lt. Michael Shank, ofiţer operaţiuni USS Cole: "Atacul a fost cauzat de nişte terorişti aflaţi într-o barcă plină cu explozibil artizanal. Au oprit de-alungul navei. Toţi au crezut că era vorba despre o barjă care transporta gunoi, aşa că i s-a permis să oprească. Apoi, bomba a fost detonată."

Comandorul Dennis Farrell a preluat comanda USS Cole în urmă cu un an şi jumătate şi este mândru de vaporul lui.

Cdr. Dennis Farrel, comandatul USS Cole: "Este un distrugător de rachete ghidate, o navă pregătită pentru mai multe tipuri de misiuni, de la respingerea atacurilor aeriene până la războiul de suprafaţă, de la războiul contra submarinelor, până la misiuni de interdicţie maritimă şi anitpiraterie, o gamă extrem de largă de operaţiuni."

Navele americane USS Cole şi Mount Whitney participă, zilele acestea, la exerciţiul Black Sea Resolve. Forţele Navale Romane sunt reprezentate de Fregata Regale Ferdinand , nava purtatoare de rachete Pescarusul , două elicoptere IAR Puma Naval dar şi trei aeronave Mig 21 Lancer.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri