Un medic la peste 4.000 de elevi. Cabinetele şcolare au dotări vechi şi personal insuficient

Data publicării:
medic scoala

 

Doctorul Ortanza Dancă este coordonatorul reţelei de medicină şcolară din municipiul Constanţa. Are în grijă două licee, o şcoală generală şi alte şase grădiniţe adică peste 3.000 de copii.

Dr. Ortanza Dancă, coordonator reţeaua de medicină şcolară: "Două zile la liceul Blaga, două zile la Traian, o zi la Palazu. La grădiniţe merg dimineaţa sau când sunt solicitată de asistentele care lucrează acolo."

Nici serviciile stomatologice școli nu sunt lipsite de probleme.

Dr. Ortanza Dancă, coordonator reţeaua de medicină şcolară: "Ar trebui să avem 17 medici. Din păcate, doi colegi s-au pensionat acum doi ani şi nu s-au putut scoate atunci posturile la concurs din cauza crizei. Nici acum nu am reuşit şi nici nu ştiu când vom reuşi."

Demersuri s-au făcut pentru deblocarea posturilor, dar primăriile nu au bani să plătească salarii în plus.

Dr. Elena Paris, inspector Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa: "Există o solicitare din partea colaboratoarei noastre, avizată şi de noi. Ar fi necesar un număr dublu de medici şi asistente."

Mediciul Georgela Rudeanu profesează ca stomatolog la Liceul Mihai Eminescu de mai bine de 26 de ani. Are în grijă în jur de două mii de elevi de la două liceele Eminescu, o şcoală şi o grădiniţă.

Dr. Georgela Rudeanu, medic stomatolog: "Cabinetul este dotat conform baremului Ministerului Sănătăţii, cu minimum necesar. Instrumentarul este nou: avem lampă foto, avem materiale şi medicamente."

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Cele 17 cabinete stomatologice din unităţile de învăţământ au aparatură similară: veche şi depăşită. Acest unit dentar, spre exemplu, este aici din 1991."

În mediul rural, Ministerul Sănătăţii şi primăriile nu au înfiinţat niciun cabinet şcolar. Toată activitatea este asigurată de medicii de familie.

Lavinia-Paula Robe, director Şcoala nr. 1, Valu lui Traian: "Mă gândesc că este suficient să se întâmple o dată, spre exemplu, o criză de epilepsie şi să nu ştie profesorul de clasă ce are de făcut"

Ministerul Sănătăţii a renunţat, în 2009, la finanţarea cabinetelor şcolare şi le-a trecut în administrarea primăriilor. De atunci, problemele din această reţea medicală s-au agravat.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cristian Caciauna

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri