Atenţie, cade tencuiala! Structura de rezistenţă a Colegiului Carol I, afectată de trecerea timpului  

Data publicării:
260315 cade tencuiala

Clădirea celui mai vechi colegiu din Craiova, unde au studiat personalităţi precum Nicolae Titulescu şi Theodor Aman, are nevoie de reabilitare urgentă. De pe faţadă cade tencuiala însă, mai grav, structura de rezistenţă a clădirii a fost afectată de trecerea timpului. Conducerea şcolii a evacuat deja elevii din clasele unde au apărut fisuri în pereţi şi tavan. Primăria are un proiect european de reabilitare completă, dar încă nu s-au deschis axele de finanţare

Corpul central al Colegiului Carol I din Craiova a fost închis anul trecut, când în tavanul unei clase a apărut o crăpătură, iar o bucată din tencuială s-a desprins şi a căzut.

"A rămas gaură în tavan. Când s-a întâmplat? În timpul orelor. Da. V-aţi speriat? Da. S-au auzit foarte tare. A căzut o mare parte din tavan".

"Acum e tot tavanul, de la cap la cap, plus că s-a dus la fereastră. O să cadă în stradă".

Bogdan Marica - reporter Digi24 Craiova: "Cea mai mare problema a clădirii este structura de rezistenţă. În ultimii ani au apărut mai multe crăpături în ziduri şi în tavan, aşa că directorul şcolii a decis să mute elevii într-un alt corp de clădire pentru a nu fi puşi în pericol".

Alexandrina Thorwachter - directorul Colegiului Naţional Carol I: "Sunt foarte multe fisuri în pereţii de rezistenţă ... Elevii au fost mutaţi din corpul central clădirii într-un alt corp reabilitat anul trecut".

Situaţia este motiv de îngrijorare şi pentru părinţii celor 1.800 de elevi care învaţă la acest colegiu.

Bogdan Marica - reporter Digi24 Craiova: "Nici exteriorul cladirii nu arată mai bine. În fiecare zi tencuiala se desprinde foarte uşor pentru că este veche şi au fost montate afişe care să îi avertizeze pe pietoni".

Clădirea Colegiului Carol I a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea şi este monument istoric de interes naţional. Până acum, a suferit doar mici reparaţii.

arh. Pavel Popescu - expert în monumente istorice: "Nu se vede a fi fost consolidată. Ea, pe aripa dinspre nord a fost reparată sau restaurată".

Primăria are un proiect de reabilitare completă a clădirii, inclusiv clădirea Operei Române, amplasată la parterul imobilului, iar valoarea este de peste 20 de milioane de euro.

Lia Olguţa Vasilescu - primarul municipiului Craiova: „Noi suntem gata cu tot ce a depins de noi. De acum înainte trebuie să ne dea drumul la axele de finanţare pe fonduri europene".

Elevii de la Colegiul Carol I au obţinut în ultimele 2 decenii peste 40 de premii la olimpiadele internaţionale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri