Captivi într-o lume a tăcerii. În Craiova există doar două centre pentru sprijinirea copiilor cu autism

Data publicării:
020414 AUTISM

Nu răspund la afecţiunile părinţilor, trăiesc inert şi învaţă din automatisme. Părinţii copiilor cu autism trăiesc zilnic o dramă pe care nu şi-o pot explica. Pentru tratamentul unui copil este nevoie de cel puţin 1.000 de lei pe lună. În Craiova, există doar două centre pentru sprijinirea copiilor cu autism şi zeci de liste de aşteptare.  

Carmen Geacă a ajuns la capătul puterilor. Are trei copii cu autism, doi de 6 ani, gemeni, şi un alt băiat de 17 ani care nu comunică şi este agresiv. De aceea, cu lacrimi în ochi, spune că ia în calcul varianta instituţionalizării lui.

„Suntem mult prea copleşiţi de probleme şi nu ştim efectiv în ce ordine să o luăm şi pe care să îl ajutăm mai întâi, şi nu ştim pentru care ar trebui să fim la un moment dat părinţi vitregi, poate cine vede condamnă, însă este foarte greu”, spune Carmen Geacă, părinte.

În Craiova există doar două centre pentru ajutorarea copiilor cu autism, dar niciunul nu asigură tratament permanent. Unul este sub coordonarea unui ONG, are resurse limitate şi se ocupă de doar 18 copii. Prea puţini, având în vedere că numărul celor afectaţi de autism este de 10 ori mai mare doar în Craiova. Nu fac faţă cererilor şi sunt nevoiţi să apeleze la voluntari.

„Sunt o parte din părinţi care solicită aceste servicii, dar pentru că nu avem o echipă foarte mare de terapeuţi, nu putem să primim mai mulţi copii în program”, a precizat Luminiţa Sandu, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Copii cu Autism din România, filiala Craiova.

Tratamentul autismului nu este unul medicamentos. Singura terapie aplicată şi care dă rezultate bune dacă este susţinută şi depistată timpuriu, este aşa numita ABA, analiza aplicată a comportamentului. Dar e nevoie de multă răbdare şi ore de lucru. La centru lucrează însă doar 4 psihoterapeuţi.

"Noi fiind atât de puţini, e destul de greu să lucrăm. Lucrăm cu fiecare în parte, câte o jumătate de oră, câte o oră”, a spus Veronica Gogoşanu, psihoterapeut.

Cel de-al doilea centru este sub coordonarea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj unde sunt ajutaţi 23 de copii. O statistică clară a copiilor cu autism nu există în Dolj şi nici la nivel naţional, iar reprezentanţii Direcţiei au şi o explicaţie pentru asta.

„Nu există o cifră cu exactitate, pentru că există părinţi care pur şi simplu, ori nu acceptă, ori nu vin cu copiii pentru încadrarea lor într-un grad cu handicap”, a spus Mari Dumbravă, purtător de cuvânt DGASPC Dolj.

În ţara noastră, copiii care sunt diagnosticaţi cu autism sunt încadraţi, după majorat, la „afecţiuni psihice”, categoria psihoze. Statistica Asociaţiei Naţionale pentru Copii cu Autism din România spune ca 1 din 80 de copii nou-născuţi este autist.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri