Castanii bolnavi, salvaţi cu bani de la UE. APM Gorj a obţinut 2 milioane de euro pentru tratarea copacilor

Data publicării:
240315 castani

Castanii din toată lumea sunt afectaţi de o ciupercă asiatică, despre care specialiştii spun că acţionează exact ca un cancer. În România, mai sunt păduri de castani doar în Maramureş si Gorj, pe suprafeţe mici, iar toţi arborii sunt afectaţi de boală. Până acum, doar Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj a reuşit să obţină fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro, pentru tratarea copacilor, dar şi pentru a planta 20 de mii de puieţi

Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj a obţinut 2 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru a reface pădurea de castani din Tismana, veche de sute de ani. Legenda spune că totul a început cu un castan adus de pe muntele Athos de către părintele Nicodim, întemeietorul mai multor mănăstiri din Oltenia. 60% dintre arbori vor fi salvaţi datorită tratamentului, iar 20 de mii de puieţi vor înlocui o parte din copacii care s-au uscat.

Boala ar fi putut fi stopată, dacă arborii afectaţi erau tăiaţi de la primele semne. Cum acest lucru este interzis de lege, deoarce castanul este o specie protejată, cu timpul, toată pădurea s-a uscat. La acţiunea de plantare a puieţilor au participat şi membrii unei organizaţii de protecţie a mediului veniţi din Capitală.

Boala care afectează pădurile de castani a apărut în urmă cu 20 de ani, însă din cauza lipsei fondurilor, nu s-au luat măsuri până acum. Asta chiar dacă judeţele unde existau astfel de arbori au pierdut o sursă importantă de venit. De pildă, în Gorj, înainte de Revoluţie, producţia de castane era de 120 de tone.

Castanii plantaţi acum vor da roade peste 2 ani. În total, în România, mai sunt doar 200 de hectare de păduri de castani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri