Castrele romane zac acoperite de gunoaie, în Vâlcea. Autorităţile nu au bani pentru conservarea lor

Data publicării:
170414 castru

Pe teritoriul judeţului Vâlcea se află ruinele celui mai lung şi complex lanţ de fortificaţii romane. Acesta cuprindea şapte castre aşezate chiar pe marginea Oltului şi aveau rol de apărare a graniţei de est a Imperiului Roman. În loc să fie puse în valoare ca obiective turistice, castrele zac de ani buni acoperite de pământ, vegetaţie şi gunoaie.

Lanţul de fortificaţii se întindea pe mai bine de 200 de km pe cursul Oltului. Cea mai mare suprafaţă cu şapte castre legate între ele de un mal de pământ se afla pe teritoriul judeţului Vâlcea şi au fost scoase la lumină în primele decade ale sec. XX. Ele nu au fost niciodată puse în valoare, aşa cum ar fi trebuit şi sunt acum într-o stare deplorabilă din cauza nepăsării autorităţilor. Un bun exemplu este la Dăeşti, unde ruinele fortificaţiei abia se mai zăresc.

Primarul din Dăeşti spune că şi-a propus la începutul mandatului să scoată la lumină vestigiile romane construite între anii 137-138. Din păcate nu a reuşit nici măcar să cureţe zona.

Arheologii spun că dincolo de igienizare ar fi nevoie şi de continuarea săpăturilor, dar nici acest lucru nu este posibil.

Primarii a trei localităţi pe teritoriul cărora se află castre romane au cerut sprijin la Direcţia pentru Cultură Vâlcea.

În alte trei castre, situaţia este şi mai gravă. Unul a fost acoperit în totalitate de pământ, la altul piatra romană a fost folosită de săteni, iar al treilea se află sub vatra a zece gospodării. Singurul reconstituit parţial pentru turişti este Arutela.

Specialiştii spun că fără conservare, aceste fortificaţii vor dispărea în următorii 10 ani, fie demolate, fie înghiţite de vegetaţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri