Centrul istoric al Craiovei, pe ultima sută de metri

Data publicării:
100115 CENTRU VECHI

Un exemplu pozitiv de conservare a centrului oraşului este în Craiova. Proiectul ambiţios, care şi-a propus să recreeze atmosfera anilor 1900, este aproape de final. Rămâne însă problema faţadelor. Iar autorităţile ridică din umeri, pentru că proprietarii sunt cei care ar trebui să se ocupe de repararea acestora.

Străzile Lipscani, România Muncitoare şi Fraţii Buzeşti, de rezonanţă în vechea Bănie, sunt şi axele principale ale noului centru istoric al Craiovei. Proiectul prevede o zonă pietonală cu străzi pavate cu granit, mobilier stradal cu design de epocă, felinare, fântâni şi statui.

''Atmosfera de 1900, dacă o reuşim, va crea cetăţeanului care se plimbă prin centrul istoric, senzaţia că aterizează într-o scenografie, într-o atmosferă reconstituită, care îi trezeşte curiozitatea.'', a precizat Radu Ionescu, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, filiala Oltenia.

Lucrările de reabilitare, începute în urma cu mai bine de 2 ani, sunt aproape gata şi au costat 17 milioane de euro.

''S-au pus deja stâlpii electrici, treuie decât să tragem firele în subteran. Fântânile arteziene sunt montate, trebuie doar să fie placate, la fel ca şi băncuţele. La statui se lucrează.'', a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

Dacă străzile şi-au schimbat înfăţişarea, nu acelaşi lucru putem spune despre clădiri. Autorităţile au întâmpinat probleme, pentru că banii europeni nu pot fi investiţi în construcţii private.

Autorităţile şi-au fixat ca termen pentru terminarea tuturor lucrărilor din centrul istoric luna mai, când la Craiova vor fi organizate Zilele Mihai Viteazu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri