Covoare olteneşti, vândute în Europa  

Data publicării:
171213 COVOARE OLTENESTI

O profesoară de biologie, pensionară, face covoare tradiţionale exact ca pe vremea bunicilor. Se întâmplă la Bechet, în judetul Dolj. Din atelierul femeii, covoarele olteneşti au ajuns în toată lumea. Iar pentru a-şi promova şi mai bine produsele, Antoaneta Nadu a hotârăt să le expună şi pe internet.  

Antoaneta Nadu s-a apucat de ţesut covoare olteneşti din pasiune, după ce s-a pensionat. La început avea un singur război. Pentru că munca i-a fost apreciată, Antoaneta a extins afacerea şi a ajuns acum să aibă cinci angajaţi. De câţiva ani cutreieră Europa, la diferite târguri de profil. Un metru pătrat de covor costă între 350 şi 400 de lei, în funcţie de complexitatea modelului. Ca să-şi promoveze mai bine afacerea, Antoaneta Nadu a ales să le facă cunoscute şi pe internet. A fost uimită când a văzut cât succes au covoarele produse la Bechet.

„Am site pe internet de opt ani şi vreau să vă spun că primesc comenzi din toată lumea. În Canada am trimis, în America, Noua Zeelanda, în Japonia, ca să nu mai spun, în Europa", a spus Antoaneta Nadu.

În atelierul Antoanetei Nadu, tradiţia covoarelor olteneşti este dusă mai departe folosind un meşteşug vechi de sute de ani, un meşteşug pe care femeile din atelier îl stăpânesc foarte bine. Tradiţiile Olteniei de odinioară se regăsesc în truda mâinilor lor. Singurele care mai ştiu arta confecţionării covoarelor olteneşti, odată renumite, unice în ţară şi în lume.

Deşi tehnica este foarte migăloasă şi presupune multă răbdare, femeile sunt mândre că munca lor ajunge în toată lumea.

„Chiar sunt foarte mândră, că nu oricine poate să facă ce facem noi în acest atelier", spune o angajată.

În atelierul din Bechet se produc şi modele la comandă. Printre clienţi se numără politicieni, ambasadori şi nu numai. Pentru că tehnica de confecţionare a covoarelor este atât de migăloasă, atelierul produce aproximativ 25 de metri pătraţi de covoare lunar. Meşteşugul atrage însă şi mulţi curioşi. Zilele viitoare, Antoaneta Nadu aşteaptă un grup de francezi care vor să viziteze atelierul.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri