Elevii din Alunu, Vâlcea, mutaţi într-un corp de clădire fără riscuri

Data publicării:
021014 MASURI ELEV

A fost nevoie să se întâmple o tragedie pentru ca siguranţa elevilor să ajungă o prioritate. La Alunu, în Vâlcea, acolo unde un copil a murit după ce a căzut într-o fostă fosă septică, elevii au fost mutaţi într-un corp de clădire fără riscuri. Capacul de pe groapa cu pricina a fost sudat, iar Inspectoratul Şcolar va face controale împreună cu ISU în toate şcolile, pentru a identifica alte posibile zone care prezintă risc. Ancheta în cazul morţii copilului a ajuns la procurori, care fac cercetări pentru neglijenţă în serviciu şi ucidere din culpă, deocamdată in rem.

Imediat după tragedie, autorităţile locale au securizat zona, deşi până la acel moment nimic nu avertiza că acolo ar exista o fosă septică. Mai mult, zona a fost împrejmuită cu o bandă de protecţie pentru a înlătura, spun autorităţile, orice risc.

Tot ca măsură de protecţie, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea a decis ca elevii de clasa a VIII-a, care învăţau în clădirea grădiniţei, să fie mutaţi în şcoală, ca să fie mai bine supravegheaţi. Conducerea unităţii de învăţământ a refuzat însă să comenteze decizia.

Sunt director adjunct. Este directorul şcolii care a luat această decizie”, a spus director adjunct al şcolii.

Între timp, poliţiştii din Berbeşti, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Horezu, continuă să audieze cadrele didactice, dar şi pe părinţii elevului mort. În cauză, a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi neglijenţă în serviciu. Pe de altă parte, conducerea ISJ Vâlcea face propria anchetă. Aşa s-a aflat că fosa a avut cândva un gard de protecţie.

“Din informaţiile pe care eu le-am luat vineri, de la faţa locului, domnul primar îmi spunea că, cu ani în urmă, în momentul în care a fost construită acea fosă, ea ar fi fost împrejmuită cu un gard, dar l-au pus, a dispărut, iar l-au pus şi apoi au renunţat şi au rămas doar cu acea placă de beton”, a precizat Ion Gherghinaru, inspector ISJ Vâlcea.

Deşi a trecut o săptămână de la tragedie, şi au fost luate aceste măsuri, părinţii copiilor care învaţă aici se tem pentru viaţa lor.

În urma acestei tragedii, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea a decis să organizeze, începând de săptămâna viitoare, ample controale împreună cu reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea în toate unităţile de învăţământ. Se vor verifica în special centralele termice şi locurile care ţin de siguranţa elevilor, pentru a se evita alte tragedii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri