Fără dig de protecţie. La Icoana, ar fi nevoie de un dig de 3,5 km lungime

Data publicării:
220414 dig

În urma viiturilor care s-au abătut peste sudul ţării, a rămas dezastru. Sute de gospodării din Icoana au fost inundate, însă totul ar fi putut fi evitat dacă statul ar învăţa din greşeli. Deşi localitatea este inundată frecvent, iar în 2005 Guvernul a alocat bani pentru reconstruirea caselor distruse, între comună şi râul Vedea, care o traversează, nu există dig de protecţie.

La Icoana, apele s-au retras, însă pământul şi fundaţiile caselor sunt în continuare îmbibate cu apa râului care trece pe lângă sat. În urma apelor au rămas pagube mari şi amărăciunea oamenilor.

Şi nu este de mirare de ce sunt inundaţii. Între comună şi râu este doar un teren viran.

Pentru ca problemele să ia sfârşit, este nevoie de un dig lung de 3,5 km, atât cât se întinde comuna. Nici inundaţiile din 2005 însă nu au convins autorităţile să aloce bani pentru ridicarea acestuia.

„Am făcut demersuri şi la Consiliul Judeţean şi la Prefectură. Răspunsul este clar, nu aparţine administraţiei publice, aparţine Ministerului Mediului, dar fiind acest fenomen, cred că este momentul ca Guvernul României, Ministerul Mediului să îşi deschidă ochii şi asupra comunei Icoana”, a precizat Gheorghe Perieţeanu, primar.

Răspunsul autorităţilor a fost uşor de ghicit.

„Păi răspunsul a fost că nu sunt bani. Acelaşi răspuns care întotdeauna dăinuie”, a mai spus primarul.

Pentru ca nu au investit bani în dig, autorităţile au alocat fonduri pentru construirea de case. După inundaţiile din 2005, 21 de familii s-au mutat în locuinţe noi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri