În Motoci a fost înfiinţată cea mai mare fermă de capre din Oltenia

Data publicării:
270514 FERMA CAPRE

O familie din Craiova a pus bazele celei mai mari ferme de oi şi capre din Oltenia. Cu bani din bancă şi fonduri europene, oltenii au reuşit să ridice în 2010 un colos în Motoci, Dolj. În halele imense, peste 700 de capete produc laptele procesat mai apoi în fabrica proprie, de unde pleaca în supermarketurile din toată ţara.

Iniţial, membrii familiei Ion doreau o fermă de vaci, dar pentru că nu au mai fost fonduri pe acel program, au ales caprele. Aşa că au ridicat halele în 2010, imediat ce au obţinut banii europeni. De la depunerea documentaţiei şi până la produsul finit a fost o muncă titanică, dar care, spune investitorul, a meritat.

"Avem la ora actuală în jur de 15 produse pe care le facem, primim semnale din reţea, sunt destul de solicitate, avem desfacere pe toate supermarketurile.", a spus Maria Ion, managerul fermei.

Halele mari, însumând 5.000 de metri pătraţi, adăpostesc, de fapt, o modernă fermă de creştere a caprelor şi ovinelor cu flux tehnologic închis.

Laptele obţinut zilnic, prin mulgere mecanică, este direcţionat spre recipienţi ermetici şi de acolo spre procesare. Contactul cu aerul este inexistent.

"Ne vine laptele din sala de muls care se vede pe geam în sala de procesare, acolo la panourile albastre e sala de tancuri",a explicat managerul.

Ferma de capre şi oi are 21 de muncitori care se ocupă de manevrarea utilajelor, pentru că circuitul laptelui este mecanizat. Prin mâinile lor trec tone de brânzeturi.

"Ziua începe de obicei la 7.30, cu recepţia cantitativă şi calitativă a laptelui. De calitate mă ocup eu, analizele pe care putem să le facem, o aciditate, o grăsime.", a povestit Virgil Anghel, tehnolog.

"Trebuie tot timpul să descoperim nevoile clienţilor şi să încercăm să venim în întâmpinarea lor, să facem produse noi, asta însemeamnă teste, urmărirea lor.", a spus Iulia Naologu, şefa fabricii.

Franţa, Grecia, Italia, Spania sunt ţările din spaţiul UE care contează efectiv în producţia de produse lactate având ca materie primă laptele de capră. Nu-i de mirare că visul investitorului este să ajungă şi în export. Până atunci, tone de produse lactate sunt livrate zilnic sau săptămânal magazinelor de profil din ţară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri