Îşi sporesc veniturile din burse de cercetare. Zeci de cadre universitare primesc aproape 4.000 de lei de la UE

Data publicării:
280414 BURSE

Într-un sistem de învăţământ subfinanţat, zeci de asistenţi universitari şi lectori din Craiova au reuşit să îşi crească veniturile cu aproximativ 4.000 de lei pe lună. Banii vin de la Uniunea Europeană şi sunt destinaţi cercetării. Proiectul are o valoare totală de 13 milioane de lei, iar beneficiarii sunt 80 de doctoranzi şi 90 de post-doctoranzi de la patru universităţi din ţară.

Maria Cătălina Georgescu lucrează la Universitatea din Craiova din anul 2006. Este lector universitar, iar cu toate sporurile, salariul ei lunar nu depăşeşte 1.800 de lei. Aşa că bursa de aproape 4.000 de lei este mai mult decât binevenită. În plus, vede proiectul ca pe o şansă unică de dezvoltare, mai ales că statul nu mai alocă bani prea mulţi pentru proiecte de cercetare. Odată cu bursa însă vin şi responsabilităţi destul de mari.

„De a publica cel puţin două articole în reviste internaţionale, cotate în baze de date internaţionale. De asemenea, de a prezenta cel puţin două lucrări în conferinţe ştiinţifice internaţionale şi de a publica o monografie pe tema de cercetare pe care mi-am asumat-o”, spune Maria Cătălina Georgescu, lector univ. dr. Universitatea din Craiova.

Ca Maria sunt şi alţi tineri pentru care fondurile europene sunt singura soluţie pentru a face cercetare.

Tinerii vor primi bursele timp de un an şi jumătate, iar fiecare beneficiar va încasa lunar 3.700 de lei. Pe lângă aceşti bani, dascălii pot face deplasări în străinătate, iar costurile sunt asigurate tot de Uniunea Europeană.

„Universitatea din Craiova încearcă să găsească alte surse de finanţare pentru a sprijini cercetarea. Probabil că ştiţi că, pe lângă aceste fonduri atrase, Universitatea din Craiova, începând de anul trecut a oferit şi granturi de cercetare din fonduri proprii”, a spus Dan Popescu, prorector Universitatea din Craiova.

„Conduce la creşterea prestigiului ştiinţific al Universităţii. După cum ştiţi, resursele umane din cadrul unei universităţi reprezintă o componentă extrem de importantă şi faptul că vom avea cercetători post-doctoranzi şi doctoranzi foarte bine pregătiţi, reprezintă un câştig pentru Universitate”, a precizat Valeriu Stanciu, purtător de cuvânt al Universităţii din Craiova.

În total, 90 de post-doctoranzi de la patru universităţi din ţară au obţinut burse de cercetare, dintre care 40 sunt din Craiova. Pe lângă post-doctoranzi, proiectul include şi 80 de doctoranzi ce vor primi burse de 1.800 de lei lunar. Acesta este al cincilea proiect pentru dezvoltarea resurselor umane pe care Universitatea din Craiova îl implementează din 2008 şi până în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri