Lege prea blândă pentru şoferii sub influenţa băuturilor alcoolice

Data publicării:
270813 LEGE SOFERI

Legea este prea blândă cu şoferii care sunt depistaţi de poliţişti că s-au urcat la volan sub influenţa alcoolului sau chiar după ce au consumat stupefiante. Ei nu pot fi împiedicaţi de oamenii legii să plece cu maşina şi asta pentru că legislaţia nu permite imbolizarea autovehiculului în astfel de cazuri. Poliţiştii pot doar să-i anunţe pe şoferi că nu mai au voie să circule pe drumurile publice.  

Vinerea trecură, un şofer din Dolj a fost oprit în oraşul Filiaşi, de un echipaj de poliţie. Pentru că la alcooltest a fost depistat cu o concentraţie de alcool în aerul expirat de 1 la mie, şoferul a fost dus la spital şi i s-au recoltat probe biologice. După ce a dat declaraţii la poliţiei, i-a fost suspendat permisul şi a fost înştiinţat că nu mai are dreptul să conducă pe drumurile publice. O oră mai târziu, şoferul deceda într-un accident în localitatea gorjeană Plopşoru.

Din primele cercetări, s-a stabilit că, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum, autoturismul a intrat în coliziune cu un podeţ, a părăsit partea carosabilă şi s-a izbit de un gard al unei proprietăţi private”, a precizat, vineri, Adina Vasile, subinspector SPR Gorj.

Viaţa acestui om putea fi salvată, dacă legea permitea poliţiştilor să-i imobilizeze autovehiculul, până când aduce un alt şofer sau până când se trezea din beţie. Conform procedurilor actuale, dacă un şofer este prins băut la volan sau sub influenţa drogurilor, i se suspendă permisul şi i se întocmesc actele premergătoare începerii urmării penale.

"Începerea urmăririi penale, fapt ce transformă făptuitorul în învinuit, se face numai după sosirea analizei efectuate de către Institutul de Medicină Legală sau alt serviciu de medicină legală, care să ateste faptul că, în momentul opririi, conducătorul auto avea o alcoolemie mai mare decât cea prevăzută de lege” spune Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

O soluţie ce ar putea fi utilizată de poliţişti, pentru a evita producerea acestor tragedii, ar putea fi reţinerea conducătorilor auto pentru 24 de ore. Se poate aplica, însă, doar în cazul în care aceştia au săvârşit şi alte infracţiuni.

"În situaţia în care un om este depistat conducând un autovehicul cu o alcoolemie peste limita legală, în mod cu totul şi cu totul excepţional se poate dispune măsura reţinerii, în asemenea situaţii, cercetarea penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere cu alcoolemie peste limita legală, se face cu persoana respectivă aflată în stare de libertate şi nu în stare de reţinere", spune Jean Nicolae Uncheşelu, procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova

Şoferii care rămân fără permis de conducere în această situaţie primesc, în schimb, o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie. Rămâne la latitudinea conducătorului auto dacă se va mai urca sau nu la volan. Dacă va fi prins din nou în trafic, riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri