Legumicultorii din Olt fură startul apariţiei roşiilor. Roşia de Grădinari este cunoscută pentru gustul savuros

Data publicării:
160415 rosii gradinari

Legumicultorii din Grădinari, judeţul Olt, o să fie primii pe piaţă cu roşii româneşti. Cu investiţii uriaşe în sere, cei mai mulţi dintre agricultori au pus răsadurile devreme, au asigurat căldura potrivită pentru plante, iar acum sunt primii care se vor bucura de profit. Asta în timp ce în alte zone, în județele apropiate, oamenii vor avea legumele chiar şi cu o lună mai târziu. Roşia de Grădinari este cunoscută pentru gustul savuros, iar legumicultorii spun că anul acesta kilogramul se va vinde cu cel puţin 3 lei

Gheorghe Poştaliu se ocupă de sera cu roșii din Grădinari din 2007 și de atunci, în fiecare an, este primul din Olt care iese cu legumele pe piață și în supermarketuri. A pus răsadurile la începutul lunii martie, mai devreme decât alți legumicultori, pentru că tehnologia performantă pe care o folosește îi permite asta. Asigură căldura necesară răsadurilor printr-o centrală pe gaz.

Investiția pentru amenajarea serei se ridică la peste 1 milion de euro. Plantele sunt udate cu apă plată, iar toate activitățile de hidratare sau încălzire se fac computerizat. Chiar pământul pentru răsaduri este din cocos, importat pentru ca procesul de creștere să fie rapid.

Edilul local îi susține pe legumicultori, cu atât mai mult cu cât aproape toți locuitorii din Grădinari se ocupă cu asta.

De partea cealaltă însă, sunt legumicultorii cu solarii nedotate care scot producția abia la sfârșitul lunii iunie. Daniel Zafiu are un solar în care a investit 3.000 de lei și pentru că nu a avut condiții, a pus răsaduri târziu, când s-a mai încălzit afară.

Și la fel ca el sunt marea majoritate a legumicultorilor din Dolj, Olt sau Mehedinţi.

Cei mai mulţi dintre legumicultorii din Grădinari trimit roşiile în hipermarketuri şi pieţele din regiune.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri