Maladia Ebola nu sperie prea mult. Profesori şi doctoranzi străini, la Craiova fără să treacă vreun filtru de depistare a bolii

Data publicării:
171014 EBOLA

Maladia Ebola pare să nu le sperie prea mult pe autorităţi. Dovadă stă experienţa unui grup de profesori şi doctoranzi din toată lumea care au ajuns la Craiova fără să treacă vreun filtru de depistare a bolii. Specialiştii spun că riscul de infectare creşte foarte mult în cazul călătoriilor cu avionul.

Leo Loveday predă la o universitate din Japonia şi a călătorit mult până să ajungă în România. De pe aeroportul din Tokyo, a zburat spre Bucureşti cu două escale, la Singapore şi Londra. Nu a trecut însă de nicio monitorizare pe vreunul dintre aceste aeroporturi pentru depistarea bolii Ebola.

“Am trecut pe la 3 sau 4 aeroporturi diferite şi în niciun unul dintre acestea nu s-a pus problema despre acest scenariu medical, ci mai mult despre securitate, nu am fost deloc percheziţionat pentru acest lucru”, a spus Leo Loveday, profesor Japonia.

La fel s-a întâmplat şi în cazul unui doctorand venit din Bankgok. A zburat 10 ore până la Viena şi după o escală de 4 ore, avionul s-a îndreptat spre Bucureşti. La aeroport a fost întrebat doar de scopul şi durata vizitei.

“Am venit aici pentru conferinţă, în Craiova şi au spus, e ok”, a precizat Singh Singkhajorn, doctorand Thailanda.

La conferinţă a venit şi Irena din Albania. A zburat 6 ore din Tirana, cu escală la Roma. Când a realizat că se afla într-un mediu cu potential de infecţie, a început să îşi pună întrebări.

Conferinţa internaţională a adus la Craiova invitaţi din nouă ţări. De siguranţa lor însă nu s-a ocupat Univeristatea din Craiova.

“Nu stă în căderea noastră, adică fiecare îşi ia măsurile de siguranţă, avem doar un reprezentant din Algeria, Bulgaria, Maroc. Thailanda, Albania, Ucraina, ţări sigure”, a spus Emilia Parpală, organizator conferinţă.

Călătoriile cu avionul de exemplu presupun contactul cu mulţi oameni din ţări diferite, ceea ce sporeşte riscul de a contracta boala.

Virusul se ia dacă o persoană vine în contact cu secreţiile de la un pacient. Strănutul, evident, prin picăturile eliberate în atmosferă ajung pe suprafeţe, de pe suprafeţe sunt luate cu mâna şi evident, prin mâna dusă la nas sau la gură, aceste particule pot ajunge în contact cu mucoasele”, a precizat Adrian Streinu Cercel, director Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.

Şi de aici mai e un singur pas. O dată contractat virului, după o perioadă de incubaţie de 21 de zile se instalează boala. E important de ştiut însă că virusul nu se transmite pe calea aerului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri