Microbuz şcolar fără şofer într-o comună din Vâlcea 

Data publicării:
160914 MICROBUZ

Pentru elevii dintr-o comună vâlceană, drumul până la şcoală, în prima zi, a fost unul lung. Pentru că au microbuz, dar nu au şofer, mulţi dintre copii au luat-o la pas până în curtea şcolii, ca fie prezenţi la deschidere. Autorităţile susţin că posturile sunt blocate şi nu au cum să facă angajări.

Ionela are 10 ani şi este elevă în clasa a IV-a la una din cele două şcoli din comuna Lungeşti. În prima zi de şcoală, fetiţa a mers pe jos aproape 2 kilometri, pentru a ajunge la deschiderea noului an şcolar.

Odată cu comasarea şcolilor din comună, aproape 100 de elevi din clasele I-VIII sunt nevoiţi să facă naveta pe distanţe cuprinse între 1 şi 5 kilometri.

Părinţii s-au descurcat cum au putut.

Şcoala are un microbuz, însă nu şi şofer angajat. Dacă unii copii au mers pe jos, cei care au avut de parcurs distanţe mai mari au fost duşi cu microbuzul condus de un sătean, fără atestat profesional pentru transport de persoane.

“Am mers eu, şoferul şi unul dintre consilierii locali şi i-am adus cu microbuzul şcolii”, a spus Maria Dumitraşcu, directorul şcolii din Lungeşti.

“Cel care va face transportul copiilor pe microbuzul şcolar, bineînţeles că trebuie să fie un om capabil, responsabil, în care să avem încredere, pentru că e vorba de copii şi nu de transport marfă”, a precizat Tiberiu Costea, primarul comunei Lungeşti.

Autorităţile din comună au cerut la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea alocarea unui post de şofer pentru şcoală, însă răspunsul a fost nefavorabil.

Aceeaşi situatie este întâlnită în câteva comune. Este problema posturilor de şofer, posturi pe care nu le poate asigura nici Ministerul Educaţiei, nici primăriile”, a precizat Ion Gherghina, inspector-şef IŞJ Vâlcea

Până atunci va mai dura, timp în care autorităţile locale vor fi nevoite să găsească soluţii pentru a-i transporta pe copii la şcoală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri