Oamenii din localităţile inundate se roagă să nu plouă. Şi-au mutat lucrurile de valoare în podurile caselor

Data publicării:
230414 pregatiri

Nu au scăpat bine de nenorociri, că se pregătesc de altele. Sătenii din localităţile inundate stau cu sufletul la gură, după ce a fost emis cod portocaliu de inundaţii pentru zilele următoare. Oamenii s-au pregătit cu saci cu nisip şi au mutat lucrurile de valoare în podurile caselor.

„Am pregătit sacii aştia pentru acum, după-masă, ca să putem să îi punem la uşă. Pregătim o folie, punem o folie înainte şi după aceea aşezăm sacii ăştia la uşa, ca să nu intre apa în casă”, spune un bărbat din satul Şerbăneşti, judeţul Olt, care se aşteaptă la ce e mai rău. S-a trezit cu apa în casă şi cu toată gospodăria inundată. Acum s-a pregătit cum a putut pentru a face faţă viiturii.

În ziua de Paşte, anexele gospodăreşti au fost inundate şi au mai rămas cu doar 5 găini, scăpate ca printr-o minune de furia apelor.

Oamenii se gândesc acum şi la hectarele cultivate cu grâu şi porumb, inundate în totalitate.

O altă familie, aceleaşi pregătiri. De frica apelor, oamenii şi-au mutat toate lucrurile în podul casei.

Autorităţile locale sunt pregătite pentru ce e mai rău.

„Primăria a cumpărat 1.000 de saci, avem în stoc acum 5 maşini de nisip lângă primărie, în caz de ceva să intervenim rapid”, a spus Florin Ispas, viceprimar Şerbăneşti.

La nivelul judeţului Olt, în total au fost afectate peste 250 de anexe gospodăreşti şi peste 1.600 hectare de teren arabil, păduri şi fâneţe. 500 de angajaţii ai ISU Olt au intervenit de fiecare dată.

„Cinci echipaje de la ISU Olt intervin cu motopompe, transportabile şi remorcabile in localitatile Şerbanesti, Movileni, Văleni şi Icoana pentru asanarea apei din curţi şi grădini si de pe domniul public”, a precizat Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt ISU Olt.

Un nou cod portocaliu de inundaţii vizează ape din judeţele Olt, Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Giurgiu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri