Oltchim are un plan de reorganizare. Procedura de salvare de la faliment va dura cel puţin 3 ani

Data publicării:
130315 oltchim

Oltchim are un plan de reorganizare care va dura 3 ani. Adunarea generală a creditorilor a aprobat 3 variante de valorificare a patrimoniului societăţii. Pentru a fi pus în aplicare, planul trebuie însă aprobat de judecătorul sindic pe 25 martie, deoarece Oltchim este în insolvenţă. Şi dacă administratorul judiciar susţine că rentabilizarea se va face fără disponibilizări, sindicaliştii susţin că în orice variantă acceptată, cel puţin 1.500 de oameni vor pleca acasă

Prima variantă de valorificare a patrimoniului Oltchim prevede împărţirea societăţii în două. O parte rentabilă, care ar urma să fie văndută şi una care va fi închisă pentru că produce pierderi. Vânzarea ar urma să se facă pentru minim 307 milioane de euro. Sindicaliştii se tem că această soluţie înseamnă oameni care îşi pierd locurile de muncă.

Ion Diculoiu - lider sindicat: Ce e mai grav, la nivelul social, în acest plan de reorganizare se menţionează că din trimestrul 2 creşte suma alocată plăţilor compensatorii, de la cele 8,6 milioane aferente persoanelor disponibilizate, la o sumă de 17,8 milioane de euro, ceea ce înseamnă că vor mai avea loc disponibilizări.

„Mai exact, ce va fi acest Oltchim 2? Vor fi 2-3 secţii, vreo 500 - 600 de angajaţi.

Adică un sfert din câţi angajaţi are acum societatea. Celelalte variante prevăd, fie transformarea datoriilor în acţiuni, fie cedarea bunurilor imobile, terenuri şi clădiri ale firmei către creditori. Administratorul judiciar al Oltchim susţine că niciuna dintre variante nu prevede concedieri ci doar rentabilizare.

Gheorghe Piperea - administrator judiciar: „Planul de reorganizare nu prevede ca masură, disponibilizări, prevede reduceri de costuri, iar dacă se va dovedi necesar ca reducerea

costurilor să se disponibilizeze un număr de câteva zeci, sute de oameni. Asta se va face după ce se va face o discuţie cât se poate de clară, precisă, amănunţită, cu salariaţii, cu autorităţile publice locale şi dacă se va face chestiunea asta se va face cu măsuri de securitate socială”.

Foştii salariaţi ai Oltchim, care aşteaptă de 2 ani să-şi primească plăţile compensatorii susţin că problema lor nu se regăseşte în planul de reorganizare.

Planul de reorganizare propus de adunarea genereală a creditorilor va ajunge pe 25 martie în faţa judecătorului sindic care va stabili şi forma în care se va face. Datoriile Oltchim însumează 800 milioane euro, primii trei creditori fiind statul român, Electrica şi BCR. Autorităţile au încercat de mai multe ori, în ultimii ani, să privatizeze compania, dar demersurile au eşuat, cel mai recent anul trecut, din lipsă de oferte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri