Pericol de alunecare. Peste 100 de familii din comuna Guşoieni riscă să rămână izolate

Data publicării:
160115 drum valcea

Peste 100 de familii dintr-o comună din Vâlcea sunt în pericol să rămână complet izolate. Asta după ce un drum a început să se prăbuşească. Acum se circulă pe o fâşie de nici 3 metri, dar şi aceasta poate oricând să o ia la vale. Locuitorii din Guşoieni spun că nici microbuzul şcolar nu mai vine să le ia copiii, iar cei care mai trec cu maşina o fac pe propria răspundere. Asta în timp ce autorităţile locale ridică din umeri: nu sunt bani pentru reparaţii.

Cei care stau exact lângă porţiunea de 70 de metri care s-a prăbuşit se simt în pericol. Le e frică să nu le-o ia cumva şi casele la vale. Drumul s-a prăbuşit prima oară după ploile puternice din aprilie, anul trecut. Primăria a crezut că poate remedia situaţia.

De la locul prăbuşirii mai este peste 1 km de şosea cu 110 gospodării frumoase, în care oamenii au investit bani mulţi. Cu toţii sunt afectaţi şi spun că nimeni nu îi ajută. Se expun pericolului zi de zi.

Locuitorii se tem de vreun incendiu sau situatie medicala de urgenta caz in care nimeni nu poate ajunge la ei.

Drumul de 5 km a fost modernizat în 2012 cu 3,3 milioane de lei din fonduri de la Guvern. Primarul din Guşoieni spune că reparaţia porţiunii afectate costă 1,5 milioane, cu stâlpi şi pereţi betonaţi de susţinere. Bani pe care nu îi are în buget.

''Este o sumă foarte mare. Asta ar însemna excluderea oricărei cheltuieli pentru tot anul acesta şi anul viitor.'', a spus Nicolae Conoiu, primarul comunei Guşoieni.

Primarul spune că a plătit studiile de fezabilitate şi proiectele tehnice, iar mai departe autorităţile centrale cărora le-a cerut ajutorul nu i-au dat nici un semn de bunăvoinţă.

CJ Valcea nu poate investi direct, fiind vorba de un drum comunal. Edilii judeţului nu înţeleg însă cum au fost împărţiţi la finalul anului trecut, banii pentru calamităţi.

''O să facem şi noi demersuri să vedem cum putem sa-i ajutăm. Au fost localităţi care poate nu au avut nevoie de atâţi bani cât au primit şi nu au avut problemele respective.'', a declarat Romulus Bulacu, vicepreşedintele CJ Vâlcea.

Locuitorii din Guşoieni spun că trebuie verificate şi alte porţiuni din drum care dau semne că ar putea să fie angrenate în alunecări de teren.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri