Violenţa, ţinută la distanţă. În Dolj, numărul cererilor de ordine de restricţie pentru violenţa domestică s-a triplat

Data publicării:
231013 femei abuz

Femeile abuzate de soţi încep să folosească legea, pentru a-i ţine la distanţă pe agresori. Judecătorii primesc tot mai multe cereri pentru ordine de restricţie. În Dolj, numărul acestor acţiuni s-a triplat faţă de anul trecut.

Alina îşi aminteşte cum bătaia devenise o rutină. Are trei copii, dintre care o fetiţă de o lună. Spune că cel mai dureros a fost când cei mici asistau la lovituri primite şi ea suferea în tăcere. Într-o seară, n-a mai suportat şi a luat decizia de a pleca de acasă.

“Erau bătai aproape zilnice şi venea cu foarte mulţi prieteni acasă, beau de dimineaţa până seara şi nu am mai suportat să mă jignească în faţa lor, să fiu înjurată, ameninţată”, spune femeia.

Alina a solicitat un ordin de restricţie şi aşteaptă judecarea sa. Până atunci însă se ascunde de soţul agresor. Pentru că nu a ştiut că îi trebuie un certificat medico-legal nu a intrat în procedura de urgenţă. Legea prevede însă că în cazurile grave, o sentinţă să se poată da aproape imediat.

"Poate fi depusă această cerere întregistrată în nume personal sau dacă nu, prin reprezentant legal ori prin apărător, urmând ca această să se judece de urgenţă şi cu precădere, iar soluţia se pronunţă în maxim 24 de ore de la judecarea acestei cauze", a precizat Narcisa Ciobanu, avocat Baroul Dolj.

De la începutul anului, 37 de bărbaţi din Dolj au primit ordine de restricţie. Aceasta înseamnă că nu mai au voie să se apropie de soţii sau copii, nici de domiciliul comun. Restricţia poate merge până la a le interzice accesul la locul de muncă al femeii sau în şcolile copiilor. În cazul în care ordinul este încălcat, pe numele agresorului se întocmeşte dosar penal.

"Patru dintre acestea au fost încălcate, situaţii în care poliţiştii au întocmit dosare penale pentru comiterea infracţiunii de nerespectarea a unei hotărâri judecătoreşti", a spus Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

Femeile victime ale abuzurilor domestice au învăţat încet, încet că autorităţile le pot apăra şi legea îi pedepseşte pe agresori. De mare ajutor ar fi înfiinţarea în Dolj a unui centru de urgenţă pentru femeile abuzate.

"Am constat o îmbunătăţire în acest sens, adică am avut multe dosare în lucru în care am constat că într-adevăr aceste ordine de interdicţie au fost cerute de femei, adică vreau să spun că femeile au mai mult curaj, au înţeles care sunt drepturile lor şi au înţeles unde trebuie să se adreseze atunci când consideră că viaţa lor se află într-un pericol iminent", a spus Maria Dumbravă, şef complex Intervenţie Sprijin Consiliere, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.

În Dolj, femeile agresate pot apela o linie de urgenţă şi sunt îndrumate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială. Mai departe sunt evaluate şi primesc suport moral. 350 femei au format numărul de ajutor anul acesta, iar pentru aproape 200 de cazuri au fost deschise dosare pentru consiliere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri