Energie gratis pentru trei comune. Un parc fotovoltaic va asigura iluminatul localităţilor

Data publicării:
200115 PARC FOTOVOLTAIC

Trei comune din Dolj şi Olt vor avea energie electrică gratuită pentru iluminatul stradal şi pentru instituţiile publice. Reprezentanţii comunelor şi-au unit forţele pentru a construi, în acest an, un parc fotovoltaic cu bani europeni. Fiecare comună va scuti astfel 200 de mii de lei pe an, aproape o treime din buget, bani care vor merge către alte investiţii.

Primarul din Mischii a reuşit să-şi convingă omologii din comunele învecinate, Şimnicu de Sus tot din Dolj şi Vulpeni din Olt, să acceseze fonduri europene pentru construirea unui parc fotovoltaic. Proiectul a fost selectat pentru finanţare, iar în acest an, cu 2,5 milioane de euro va fi construit parcul pe o suprafaţă de 2,5 hectare. Puterea prevăzută să intre în sistem este de 0,7 megavaţi.

''Practic acest curent va fi folosit pentru iluminatul public, cămin, postul de poliţie, şcoală, primărie, cabinetele medicale.'', a declarat Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii.

Locuitorii sunt încântaţi de proiect şi ar vrea să beneficieze de energie electrică gratuită şi pentru gospodării. Asta se va întâmpla însă numai dacă se va accesa un alt proiect pe noile măsuri ale UE.

''ne permită măsurile pe fonduri europene. Dacă ne permit, eu le promit la cetăţeni că mă voi zbate să extind acest parc.'', a mai spus Gheorghe Popa, primarul comunei Mischii.

Fiecare dintre cele 3 primării plăteşte pentru iluminatul stradal şi instituţiile publice din comune peste 200 de mii de lei pe an. Primarul din Mischii spune că această sumă care o va economisi încă din primul an o o investească chiar în modernizarea sistemului de iluminat public.

''Vom trece pe lămpi economice, lămpi cu led şi astfel, în loc să avem o lampă la 2 stâpi, vom face fiecare stâlp cu lampa lui.'', a precizat Gheorghe Popa.

Parcul are o garanţie de 10 ani, timp în care cele 3 comune vor putea să investească toţi banii scutiţi în numeroase proiecte de dezvoltare şi modernizare fără să mai stea cu mâna întinsă la autorităţile judeţene sau Guvern.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri