Producţie slabă de vin în judeţul Olt. Suprafeţele plantate cu viţă de vie depăşesc 2.000 de ha  

Data publicării:
vita de vie

Viticultorii din Olt s-au resemnat cu ideea că anul acesta vor avea o recolta slabă cantitativ. Vremea capricioasă de astă-iarnă a afectat grav mugurii, aşa că singura speranţă a specialiştilor este ca măcar de acum înainte temperaturile să fie de partea lor şi să nu compromită ceea ce a mai rămas

O toamnă ploioasă, o jumătate de decembrie cu temperaturi de aprilie şi gerul năpraznic de la trecerea dintre ani au fost combinaţia fatală pentru mugurii de viţă de vie.

Florica Bodescu - consilier ISCTV: "În seara zilei de 31 decembrie, când temperatura a ajuns la -20,4 grade, a îngheţat o parte din muguri, astfel că producţia anului 2015, cu siguranţă va fi afectată".

Andrei Marinaş - reporter Digi24 Craiova: "În mod normal, această viţă de vie din soiul Chardonay ar trebui să producă între 1,5 şi 1,8 kg de struguri. Din cauza gerului din decembrie şi a oscilaţiilor de temperatură, o parte dintre muguri nu s-a mai dezvoltat aşa că acum, viţa nu va mai produce mai mult de 800 de grame de struguri".

Marin Marcu - director tehnic companie producătoare de vin: "Aici, unde ne aflăm acum, avem o viabilitate de 38%. Dacă mergem pe platoul de sus, se menţine viabilitatea pe patru parcele de 38 %, iar pe celelalte, procentul este şi mai mic".

Pierderile sunt la fel de mari şi în micile podgorii ale localnicilor. În judeţul Olt, suprafeţele plantate cu viţă de vie depăşesc 2.000 de hectare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri