BUZĂU. Casa de zece lei

Data publicării:
casa 10 lei

Ana-Maria Dobre - reporter Digi24: "Cine ar fi crezut că o simplă bancnotă de 10 lei ar putea deveni una dintre cele mai importante cărți de vizită ale României? Ei bine acest lucru va fi posibil și asta pentru că imobilul imprimat pe spatele bancnotei este, oficial, obiectiv turistic".

La Chiojdu, o localitate aflată la 70 de kilometri de orașul Buzău, în inima munților Siriu, poate fi acum vizitată „Casa cu blazoane".

Imobilul, a cărui imagine este imprimată pe bancnota de 10 lei, este un conac, ridicat la mijlocul secolului al 18-lea de familia Cantacuzino.

Călin Hoinărescu - arhitect, restaurator: "Este purtătoarea unor valori plastice arhitecturale și de expresivitate volumetrică și decorativă deosebită".

Ionuț Stoica - consultant proiect: "Din punct de vedere arhitectural este o emblemă pe care, indirect o purtăm în buzunarele noastre, ea fiind foarte apropiată ahitectural de casa de pe bancnonta de 10 lei".

Andrei Fătu - primar comuna Chiojdu, județ Buzău: "Eu mă mândresc foarte tare cu această construcție, o știu de când am venit la Chiojdu, de 40 de ani, era o ruină pur și simplu. N-am crezut niciodată, nici în visele mele, alea frunoase că o să ajungă o așa construcție frumoasă".

Lăsat de izbeliște câteva zeci de ani, conacul a intrat în 2004 în proprietatea Uniunii Arhitecţilor din România, care a obţinut fonduri europene pentru restaurare.

Luminița Mihailov-director ADR Sud-Est: "Noi suntem foarte încântați ca și organism intermediar care ne-am ocupat de verificarea acestui proiect, de felul în care au fost cheltuite fondurile, că s-a finalizat, că este un obiectiv de categoria A, deci este foarte valoros din punct de vedere al patrimoniului național".

Vasile Pop - constructor: "Noi am păstrat acest lemn, bineințeles tratând biologic tot ce se vede, găurile astea le-a injectat cu soluții indicate de către biologi".

Valoarea totală a proiectului de revovare a fost de 6,3 de milioane de lei.

Reporter: Ana-Maria Dobre
Operator: Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri