600 de școli fără autorizație sanitară în Suceava - toaletele nu au apă curentă și nici canalizare 

Data publicării:
SCOLI FARA TOALETA3

Dintre cele peste 800 de școli și grădinițe din județul Suceava, 600 funcționează fără autorizație sanitară.

„Principalul motiv pentru care școlile nu primesc autorizație sanitară este organizarea grupurilor sanitare și lipsa apei curente, asigurarea apei calde și apei reci la nivelul toaletelor,” explică Adrian Popescu, purtător de cuvânt DSP Suceava.

În ultimii ani, au fost deschise peste 100 de șantiere pentru modernizarea școlilor, însă lucrările au fost sistate din lipsă de bani. Este și cazul școlii gimnaziale din localitatea Adâncata, unde, în 2008, a fost început un proiect de reabilitare care prevedea construirea unor toalete moderne, cu apă și canalizare.

„S-au montat geamurile termopan, s-a construit clădirea pentru toaletele elevilor darmai este încă mult de lucru,” povestește directorul unității de învățământ.

Pentru că școala nu poate oferi condiții decente elevilor, cei aproape 160 de elevi de la Adâncata înfruntă intemeperiile pentru a ajunge la o toaletă insalubră și chiar periculoasă, din afara școlii.

În 2014, Ministerul Educației nu a acordat fonduri pentru niciunul dintre cele peste 100 de șantiere. Mai mult, tot bugetul prevăzut pentru investiți a fost alocat, în schimb, unei construcții în câmp pentru profesori.

„Pentru școlile din județul Suceava s-a primit vreun leu? - Deocamdată, pentru unitățile școlare nu. Vorbim despre o sumă de 900.000 de lei, având in vedere derularea investiției pentru Casa Corpului Didactic,” explică Laura Hacman, purtătorul de cuvât al ISJ Suceava. 

Între timp, autoritățile locale spun că nu au bani să ajute școlile și nici fonduri europene nu pot accesa pentru că Uniunea Europeană nu finanțează proiecte deja începute.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri