Ajutor pentru copiii agresaţi de părinţi. Moldova este fruntașă la numărul de minori abuzați în familie

Data publicării:
brosura violenta copii

Scopul proiectului este de a identifica și ajuta 30 de copii care au suferit diferite forme de abuz, pornind de la cel emoțional și până la cel fizic sau chiar sexual. De asemenea, vor fi identificați 250 de părinți care prezintă risc de violență și vor fi învățați cum să își gestioneze furia. Aceștia vor beneficia de servicii de parenting.

"Servicii în cadrul cărora își vor dezvolta abilități parentale astfel încât să nu mai fie nevoiți să folosească bătaia ca metodă educațională," a explicat Corina Mighiu, coordonator proiect.

Rănile trupului se vindecă ușor, spun specialiștii, dar cele ale sufletului rămân și transformă un copil inocent într-un adult furios. Din acest motiv, psihologii încearcă să înceapă consilierea copiilor care au suferit un abuz cât mai devreme. Acces la consiliere vor avea și minorii din mediul rural care provin din familii sărăce, pentru că proiectul prevede fonduri pentru decontarea transportului în cazul persoanelor nevoiașe.

"Sunt situații care se rezolvă în ani, sunt copii care reușesc să treacă mai ușor să găseasă resursele care să-i motiveze, mai ales dacă au și persoane suport în jur," a explicat Laura Chiriac, psiholog la Organizația Salvați Copiii.

Statisticile arată că regiunea de nord est a României este fruntașă într-un top al numărului de minori abuzați în familie. În Iași, de exemplu, în primul trimestru al anului trecut, aproape 4000 de copii au avut nevoie de ajutorul psihologilor, după ce au suferit un abuz în familie. Ce cred părinţii: 

"Alte metode sunt pentru copii. - Ce metode? - Cum ar fi explicații, răbdare, dar în niciun caz bătaie."

"Bătaia nu are un rol în educația copilului, dar uneori e utilă, dar bătaia nu neapărat înțeleasă ca o corecție foarte severă, ci mai mult o amenințare subtilă."

"Nu ajută cu nimic bătaia. O palmă, v-am zis, dacă dai o palmă la fund la un copil nu înseamnă că vrei să îl bați sau să îl terorizezi, sau să îți bați joc de el, dar sunt părinți care, într-adevăr prin bătaie rezolvă anumite chestii."

Implementarea proiectului va dura 15 luni. Valoarea lui este de 75.000 de euro, din care 67.500 de euro reprezintă finanțare europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri