Alexandru Tomescu, violonistul care salvează Casa Enescu de la Mihăileni

Data publicării:
ALEXANDRU TOMESCU VIOLONIST

În curtea casei în care s-a născut George Enescu, vioara Stradivarius, mânuită de violonistul Alexandru Tomescu a înterpretat arii celebre pentru cei prezenți la eveniment. Concertul a fost susținut cu scopul de a salva edificiul de la Mihăileni, un loc ajuns astăzi o ruină prin neglijența autorităților. 

"Am avut de înfruntat prejudecăţile legate de alegerile artistice încă de la început. În continuare, sunt foarte multe lucruri de schimbat în ceea ce priveşte percepţia artistului şi raportul lui cu societatea. Prea multă lume ne vede aşa, ca pe nişte oameni trăind în lumea noastră şi fărp legături reale cu societatea," a spus violonistul.

Alexandru Tomescu reușește să îi inspire pe cei din jur cu optimismul și energia pozitivă. Sunt lucuri pe care le-a deprins de la părinții lui.

"Pentru mine, personal, cei 7 ani de acasă s-au împletit organic, aş putea spune, cu primii ani de contact cu muzica. Părinţii mei sunt muzicieni amândoi şi am crescut înconjurat de muzică de la bun început. Eu am tras foarte mult de părinţii mei să îmi dea şi mie o vioară, să ma joc cu ea. Pentru mine, vioara era o jucărie şi voiam şi eu o jucărie, şi părinţii mei s-au gândit să am alte jucării, mai serioase." 

Şi-a început cariera la doar nouă ani, în 1985, iar până acum a cântat pe cele mai mari scene ale lumii. Alexandru Tomescu este unul din adevăratele talente pe care le are România la ora actuală. Însă, dincolo de valoarea care îl înconjoară, este un om modest și extrem de sincer.

Alexandru Tomescu: "lucrul la schimbarea căruia îmi doresc să constribui şi eu câtuşi de puţin este acela de a construi un adevărat spirit de comunitate. Pe mine m-a impresionat foarte mult Coreea de Sud, după ce am învăţat limba coreeană şi am descoperit anumite subtilităţi ale limbajului lor. Toţi coreenii vorbesc despre familia noastră, ţara noastră."

Alexandru Tomescu a creat până acum o adevărată revoluție în muzica clasică românească. Vioara Stradivarius Elder, folosită timp de patru decenii de maestrul Ion Voicu, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase şi bine conservate viori Stradivarius din lume.

"Atunci când vrei să schimbi o mentalitate, când vrei să demonstrezi viabilitatea unui principiu, trebuie să îţi asumi riscul de a da greş într-un mod spectaculos şi, în acelaşi timp, să ai un success care să îi inspire şi pe alţii," a mai spus violonistul.

Interviul, pe larg, cu violonistul Alexandru Tomescu îl puteți urmări la emisiunea Turist Acasă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri