Ambasadorul Franței a sărbătorit la Iași Ziua armistițiului

Data publicării:
ambasador franta 1

Ambasadorul Franţei, Phillipe Gustin alături de fostul ministru al Cooperării din Franţa, Michel Roussin, au păstrat un moment de reculegere şi au depus coroane de flori la cavoul celor zece eroi francezi înmormântați la Cimitirul Eternitatea.

Din 2014 vom începe comemorarea celor care au murit în Primul Război Mondial. Şi pentru asta, pentru toţi morţii francezi care sunt înmormântaţi în România noi am început lucrările de restaurare a monumentelor istorice, a cavourilor, cum este cel de la Iaşi,” a spus Phillipe Gustin, Ambasadorul Franţei în România.

„Abandonată de aliatul rus, în 1917, România a continuat să lupte şi a dat un exemplu de rezistenţă şi de aceea cred că este foarte important să vin să mă reculeg aici la Iaşi, în onoarea celor care au luptat şi au murit aici,” a explicat Michel Roussin, fost ministru al Cooperării în Franţa.

Coroane de flori au fost depuse şi la statuia Generalului Berthelot, din spatele Teatrului Naţional din Iaşi, ocazie de care au profitat şi autorităţile din Iaşi pentru a reda discursurile foarte bine pregătite.

433 de militari francezi sunt înmormântaţi în cimitirele din Bucureşti, Iaşi, Alexandria, Constanţa, Galaţi, Slobozia şi Timişoara. O parte dintre ei au făcut parte din unitatea care l-a însoţit pe generalul Berthelot în misiunea sa de asistenţă a armatei române, între 1916 şi 1917, când aceasta din urmă a intrat în război alături de Aliaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri