Bani aruncați la gunoi - două stații de sortare a deșeurilor din județul Iași nu au fost folosite niciodată

Data publicării:
statie sortare gunoi nefolosita

Pentru construcţia şi dotarea staţiei de sortare din comuna Răducăneni, statul a cheltui aproape două milioane de lei. Nu a funcţionat niciodată, iar în timp ce camionul care ar trebui să transporte deşeurile este folosit la treburi gospodăreşti, spaţiul de sortare a fost transformat în depozit.

„Am avut depozitate, o perioadă scurtă, până le-am distribuit către populaţie ajutoarele ce au venit de la Uniunea Europeană. Am mai avut depozitat îngrăşăminte chimice pentru fertilizarea izlazurilor comunale. Altceva nu am mai avut acolo,” explică Gherghelaş Benedict, viceprimarul comunei Răducăneni.

Autorităţile locale mărtusrisesc că nu intenţionează nici pe viitor să folosească staţia de sortare deoarece cheltuielile ar fi multe prea mari.

În timp ce staţia de colectare a deşeurilor stă cu lacătul pe uşă, câmpurile de la marginea localităţii Răducăneni s-au transformat într-o adevărată groapă de gunoi. Locuitorii din Răducăneni nici măcar nu au auzit că la ei în comună a fost făcută o astfel de investiţie.

„Dar pe noi nu ne-a anunţat nimeni. Deci noi îl aducem că nu prea avem aici, în luncă, cutii, doar aşa,” spune un localnic.

O altă localitate, aceeaşi situaţie. Colectarea selectivă ar fi trebuit să înceapă şi în comuna Şipote în urmă cu trei ani, însă utilajele nu au fost pornite niciodată pentru că Primăria nu are bani pentru combustibil sau să plătească facturile la electricitate.

Angajarea a 12 persoane, după cum prevede proiectul, nici nu intră în discuţie.

„Posturile bugetarilor sunt blocate, nu se fac angajări. Bineînţeles că nici bugetul nu ne permite această chestiune fiind şi mai mic ca anul precedent,” se apără Petru Daniliuc, viceprimarul comunei Şipote.

Staţia de sortare din comuna Şipote a costat două milioane de lei, iar acum autorităţile locale încearcă să concesioneze acest serviciu unei firme private.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri