Bugetul Iaşului pe înţelesul tuturor. Un grup de iniţiativă civică a realizat o formă simplificată a bugetului local

Data publicării:
palatul culturii 1

Iaşul are anul acesta un buget de un milliard 200 de milioane de lei, dar, pentru cei mai mulţi dintre locuitorii oraşului, modul în care şi-a propus primăria să cheltuiască banii este o necunoscută.

Pentru ca informaţiile legate de buget să fie accesibile tuturor, membrii grupului de inițiativă civică au decis să-l prezinte într-o formă prietenoasă.

Tinerii au realizat un material de 38 de pagini în care au explicat ce bani are Primăria și pe ce vor fi cheltuiți. Speră ca astfel să îi convingă pe ieşeni să se implice mai mult în procesul de guvernare locală.

"Noi am avut experienţa anilor trecuţi în care se propunea acest proiect de buget, se organiza o dezbatere publică la care nu participa nimeni şi practic decizii importante se iau în Iaşi fără ca cetăţenii să aibă un cuvânt cu adevărat de spus," a explicat Iulian Boia, vicepreședintele asociației Civica.

Raportul explicativ a fost postat pe un site de socializare. Pentru promovarea lui, membrii asociației au organizat un concurs online.

Alexandrina Dinga, președintele asociației Civica: "Practic, postam în fiecare zi o întrebare, încurajam persoanele să ofere un răspuns până în ora 20:00 seara şi tot seara transmitem şi care este persoana care a câştigat concursul. Premiul consta într-un tricou."

Realizarea raportului a durat aproape o lună şi a presupus o activitate serioasă de documentare. Rezultatul a fost apreciat însă chiar şi de reprezentanţii municipalităţii.

Sebastian Buraga, purtător de cuvânt la Primăria Municipiului Iași: "vom ține cont și de observațiile făcute de aceștia dacă într-adevăr pot fi puse în practică. Cu siguranță va exista o îmbunătățire a modului de prezentare a anumitor proiecte sau chiar a bugetului Primăriei Municipiului Iași."

Membrii grupului de inițiativă civică intenţionează să continue proiectul şi în anii următori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri