"De ce eu", proiecţie de gală la Iaşi. T. Giurgiu: multă lume crede că filmul ăsta e un mare act de curaj

Data publicării:
tudor giurgiu la iasi

Filmul "De ce eu?", care a avut proiecția mondială în urmă cu aproape o lună la Berlin, rulează de câteva zile și în cinematografele din Iași. Regizorul Tudor Giurgiu, spune că s-a documentat mai bine de 7 ani pentru realizarea acestui film:

"În mod paradoxal, multă lume crede că filmul ăsta e în continuare un mare act de curaj. Nu îl văd aşa. Eu îl văd ca pe o poveste care pe mine m-a impresionat, m-a marcat, am dus-o aşa mult timp cu mine în gând şi mi s-a părut că era o restituire necesară pentru a marca memoria procurorului Panait."

Thriller-ul politic este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani. Personajul lui Panait este jucat de Emilian Oprea. "Am încercat în timpul filmărilor să fiu într-o zonă de echilibru care să îmi permită să termin filmul ăsta pentru că a fost foarte... Tudor m-a ales pe mine să continui această poveste," a explicat actorul.

Filmul se află într-un turneu de promovare în țară. La Iași, actorii au vorbit cu publicul despre momentele marcante de pe platourile de filmare. "Destul de complex. Nu am mai trăit o asemenea experienţă. Nu am mai făcut film decât după poveşti, nu după lucruri adevărate şi triste," a spus actorul Mihai Constantin. 

Între actorii din distribuţie se numără și ieșenii Mihai Smarandache, Alin Florea și Liviu Pintileasa.

Proiecția filmului "De ce eu?" a fost organizată de către Asociația Studenților Jurnaliști, care s-a făcut deja remarcată pentru promovarea filmului românesc.

"E un film care transmite, are un mesaj. Am avut şansa să îl vedem şi în versiunea de lucru. Şi, pentru tinerii din ziua de azi e un semnal de alarmă că, dacă vrei să faci ceva până la sfârşit, ţi-ai propus şi e bine să îl duci până la capăt. Din păcate, în cazul procurorului Cristian Panait nu a fost cu succes până la sfârşit," a spus Andrei Giurgia, organizator. 

Lungmetrajul "De ce eu" rulează în cinematografele din întreaga ţară şi a avut până acum aproape 20 de mii de spectatori. În ediția de marţi a emisiunii Turist Acasă, de la ora 20:00, puteți urmări interviuri, pe larg, cu actorii și imagini din cadrul filmului. Vedeţi ediţia completă aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri